Τραχανόπιτα


Οι πίτες στην περιοχή μας ,είναι καθημερινό ,σχεδόν συνοδευτικό( δεύτερο πιάτο).
Η τραχανόπιτα είναι ένα είδος κρεατόπιτας,με τραχανά.Η παραδοσιακή συνταγή στην γέμιση ,έχει «ξίγκι»,δηλ. ζωικό λίπος,αλλά επειδή γίνεται πιο «βαριά» σε γεύση,το αντικατέστησα με μαργαρίνη.

ΥΛΙΚΆ:
ΓΙΑ ΤΑ ΦΥΛΛΑ:
1 φλυτζάνι μετριο του τσαγιού νερό
1 κουτ. γλ. αλάτι ψιλό
1 κ.σ. λάδι
αλευρι όσο πάρει περιπου μισο κιλό
ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΜΙΣΗ
1 πιάτο τραχανά
500 γρ. νερό
1 κιλό κρεας χοιρινό με λίπος
αλάτι ,πιπέρι,ρίγανη(αν θέλετε)
5 αυγά
και
1 φλυτζάνι λάδι για τα φύλλα
Και 4 κουτ.σούπας μαργαρίνη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πλένουμε και κόβουμε το κρέας σε μικρά κυβάκια.
Το βάζουμε στο τηγάνι ,μαζί με μισό ποτήρι νερό
και το αφήνουμε ώσπου να σωθεί ,ανακατεύοντας συχνά.
Οταν «πιεί» το νερό,ρίχνουμε τη μαργαρίνη και σοτάρουμε ελαφρά.
Παράλληλα ετοιμάζουμε τον τραχανά.
Σε μια κατσαρόλα,βάζουμε το νερό και αφού βράσει ρίχνουμε τον τραχανά.Ανακατεύουμε και σβήνουμε το μάτι.

Κατεβάζουμε απο την φωτιά προσθέτουμε το κρέας.
Ετοιμάζουμε τα φύλλα .
Αφού κρυώσει ο τραχανάς,ρίχνουμε τα χτυπημένα αυγά,το κρέας και ανακατεύουμε καλά.
Ρίχνουμε το μείγμα πάνω από τα φύλλα και απλώνουμε παντού , προσεχτικά για να μην χαλάσουν τα φύλλα.
Σκεπάζουμε με τα άλλα δύο φύλλα και με την βοήθεια του πλάστη,κόβουμε το περίσσευμα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο ,πάνω- κάτω αντίσταση,τελευταία σχάρα
στους 210 βαθμούς Κελσίου.
Τις πίτες στα χωριά μας τις κάνουμε «γυριστές».Δηλ. με την βοήθεια της πλαστήρας,την οποία,αφού περάσει μισή ώρα ψησίματος,την γυρνάμε γρήγορα πάνω σ’ αυτή,απότομα
Ή σκεπάζοντας την πίτα με την πλαστήρα,αναποδογυρίζουμε.
Οταν βγεί απο το φούρνο σκεπάζουμε για να μαλακώσουν τα φύλλα.
Η δόση αυτή ειναι για το μεγάλο «γύρισμα» .Εσείς,χρησιμοποιήστε το μεγάλο ταψί της κουζίνας.
(γύρισμα:=ειδικό ρηχό ταψί καταλληλο για πίτες)

Εσείς τι λέτε σχετικά με αυτό;

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s