Μελομακάρονα


image

Μπήκαμε σε εορταστικό κλίμα,πλέον!
Οι γιορτές άρχισαν.
Στο Ξηρόμερο ,συνηθίζουμε,να φτιάχνουμε : μελομακάρονα,κουραμπιέδες,Σταυρό(ψωμί,σε σχήμα σταυρού,που κόβουμε στο νηστήσιμο τραπέζι,παραμονή Χριστουγέννων,
Χριστόψωμο κ.λ.π.
Αυτές τις μέρες όλες οι γειτονιές μοσχοβολάνε,με το υπέροχο άρωμα φρεσκοψημένων μελομακάρονων!

image

Άλλωστε ,η ξηρομερίτικη κουζίνα μάλλον έχει επηρεαστεί από την Πολίτικη.

Σήμερα θα φτιάξουμε μελομακάρονα.
Παλιά τα φτιάχνανε με ζάχαρη,σήμερα με μέλι.
Αν ακολουθήσετε τα βήματά μου,σίγουρα θα σας πετύχουν!

 

Υλικά:
1 1/2 κούπες ελαιόλαδο

ή 1 κούπα μαργαρίνη και 1/2 κούπα ελαιόλαδο

5 3/4 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο
1/4 κούπας σιμιγδάλι ψιλό
1 1/2 κουτ.γλ.σόδα(διαλύουμε στο κονιάκ)
1/2 κουτ.γλ. baking powder
1 φλυτζανάκι του καφέ κονιάκ.
Χυμό και ξύσμα απο ένα πορτοκάλι.
1/2 φλυτζ.τσαγιού ζάχαρη
1 κουτ.γλ. γαρύφαλλο τριμμένο
1 κουτ.σ.κανέλλα τριμμένη
200 gr. καρύδι χοντροκομμένο
Για το σιρόπι:
3 ποτήρια νερό
1 1/2 ποτήρι ζάχαρη
1 1/2 ποτήρι μέλι.
1 μικρό ξυλάκι κανέλλα
Εκτέλεση:
Βράζουμε το σιρόπι πρώτα,10 λεπτά για να κρυώσει.
Βάζουμε το λάδι και την ζάχαρη στο μίξερ και χτυπάμε για 5 λεπτά.
Προσθέτουμε πρώτα τα υγρά υλικά και έπειτα τα στερεά.
Ζυμώνουμε ίσα-ίσα να ενωθούν τα υλικά και να γίνει λεία ζύμη.
Παίρνουμε κομμάτι ζύμης όσο ένα μικρό καρύδι και πλάθουμε σε μακρόστενο οβάλ σχήμα.
Τοποθετούμε σε λαδωμένο ταψί σε απόσταση,γιατί θα φουσκώσουν.
Συνεχίζουμε,ώσπου να τελειώσει η ζύμη.
Με πηρούνι κάνουμε σχέδια απο πάνω ή με χοντρή σίτα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, για 45 λεπτά περίπου,να ροδίσουν καλά.
(ανάλογα πόσο δυνατός είναι ο φούρνος σας).
Σπάστε ένα κι αν δείτε οτι στο κέντρο είναι στεγνό είναι έτοιμα.
Μέλωμα:
Μόλις βγάλετε απο τον φούρνο,ρίχνετε  αμέσως το ΚΡΥΟ σιρόπι,στο ταψί.
Μετά απο μισή ώρα αναποδογυρίστε να τραβήξουν το σιρόπι.
2ος τρόπος :Ενώ βράζει το σιρόπι βυθίζετε το μελομακάρονο με τρυπητή,μετρώντας ως το 30.
Συνιστώ τον δεύτερο τρόπο.
Σ ενα πιατέλο,ρίξτε μέλι και σε ένα πιάτο καρύδι,δίπλα- δίπλα!
Βάλτε το μελομακάρονο ελαφρά και αμέσως μετά στο καρύδι.
Τοποθετείστε όμορφα,σε γιορτινή πιατέλα και σκεπάστε με μεμβράνη,αφού κρυώσουν.
Το μυστικό μου :
Ψήσιμο στους 180
κρύο σιρόπι,ζεστά μελομακάρονα.
Καλή επιτυχία!
image

image

image

image

Εσείς τι λέτε σχετικά με αυτό;

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s