Τσιγαρίδες Ξηρομέρου


Τα Χριστούγεννα φτιάχνουμε τσιγαρίδες.
Παλιά,κάθε οικογένεια,είχε ένα γουρουνάκι στην αυλή του.
Το έπαιρνε απο μικρό ,η εκτροφή του άρχιζε ένα χρόνο ,πριν, έτσι ώστε να καταφέρουν  να το παχύνουν αρκετά.
Με φροντίδα και καλό τάϊσμα το γουρουνάκι,γινόταν…θρεφτάρι.
Τότε δεν υπήρχαν οι ζωοτροφές,
που υπάρχουν σήμερα.
Για να το θρέψουν,μάζευαν βελανίδια(βελάνια,στην τοπική διάλεκτο).
Αυτοί που είχαν πολλά γουρούνια, διέσχιζαν μακρινές αποστάσεις για να τα βοσκήσουν.
Προπαραμονή Χριστουγέννων,όλο το χωριό έσφαζε τα γουρούνια.
Ακόμα ,θυμάμαι τις κραυγές τους.
Μαζεύονταν 3-4 άνδρες  και με τη χρήση βαριοπούλας ,το έριχναν κάτω για να μπορέσουν να το σφάξουν(βάρβαρη μέθοδος ,αλλά το κρέας του πεντανόστιμο).
Έπειτα,βοηθούσαν τον γείτονα.
Τότε,όλοι συνεργάζονταν μεταξύ τους.
Σήμερα,όσοι έχουν γουρούνι,χρησιμοποιούν τουφέκι.
Αφού το έσφαζαν,τα έγδερναν με μαχαίρι και το κρεμούσαν σε τσιγγέλι ,στο κατώι .
Την επομένη ,το τεμάχιζαν.
Το κρέας αυτό έπρεπε να συντηρηθεί,ως τα επόμενα Χριστούγεννα.
Το έκοβαν σε κομμάτια και αφού έλιωνε το ξίγκι,έμενε μικρά κομμάτια κρέατος.
Οι ποσότητες ήταν μεγάλες,ενα καλό γουρούνι ζύγιζε εως και 100 κιλά.
Καλό,χαρακτήριζαν το γουρούνι με πολύ ξίγκι.
Η παρασκευή τσιγαρίδων , ήταν ένα μικρό πανηγύρι.
Σε όλες τις αυλές,οι γυναίκες άναβαν φωτιές,και ανακάτευαν,τα καζάνια,με τις τσιγαρίδες.
Σήμερα,τις φτιάχνουν σε μικρές ποσότητες-όσοι φτιάχνουν-
Η συνταγή απλή,αλλά η διαδικασία κουραστική,αν είναι πολύ το κρέας.
Διαδικασία:
Κόβουμε το ξίγκι (λίπος)σε μεγάλα κομμάτια.
Σ αυτό το ξίγκι,πρέπει να έχει και κρέας πάνω του.
Τοποθετούμε σε μεγάλη κατσαρόλα.
Δεν συνιστώ την ηλεκτρική κουζίνα,γιατί δεν  βολεύει στο ανακάτεμα.
Αν δεν  έχετε χώρο για φωτιά,βάλτε το σε μεγάλη κατσαρόλα,αλλά μέχρι την μέση.
Αφού αρχίζει να λιώνει το ξίγκι ,προσθέστε αλάτι και λίγο νερό.
Στα καζάνια 1 ποτήρι νερό ,στην κατσαρόλα μισό φλυτζάνι του καφέ.
Το νερό,προαιρετικά.
Ανακατεύετε καλά και συνέχεια για να μην κολλήσουν.
Οταν αφρίσουν,ξαφρίστε.
Συνεχίζετε ν ανακατεύετε.
Οι τσιγαρίδες θα είναι έτοιμες,οταν ροδίσουν ελαφρά.
Κατι σαν το μπέικον.
Έτοιμες για σερβίρισμα,προσθέστε λεμόνι,αν θέλετε.
Αν,θέλετε να τις διατηρήσετε ,αδειάστε σε δοχεία,οι παλιοί,είχαν πήλινα.
Διατηρούνται για μήνες.

4 comments on “Τσιγαρίδες Ξηρομέρου

  1. ΘΕΛΩ ΤΣΙΓΑΡΙΔΕΣ ΑΛΛΑ ΠΟΥ ΝΑ ΤΙΣ ΒΡΩ ? ΜΟΥ ΘΥΜΙΖΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΚΑ ΜΟΥ ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΤΟΥ ΠΑΤΕΡΑ ΜΟΥ ! ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΤΩΡΑ ΤΡΩΝΕ ΟΛΟΙ ΤΑ ΓΚΟΥΡΜΕ ΦΑΓΗΤΑ ..

    • Ανώνυμε πολύ απλά πάρε κρέας χοιρινό με λίπος βάλτο σε μια κατσαρόρα αλάτισε το κι αστο να σιγοβράζει καθώς θα λιώνει το ξίγκι!
      Ανακατεύεις κάπου κάπου και συχνά όταν μείνει μόνο το λίπος!
      Έτσι θα πάρει ένα ρόδινο χρώμα!

      Ρίξε και λεμόνι !
      Έτοιμες!

    • Εγω θελω τσιγαριδες αλλα εχουν κοπο.Θα ψωνισεις απο τον κρεωπολη παχια πανσετα χωρις πετσα και θα την κοψεις μικρα κομματια.Θα την βαλεις σε σακουλα ψησιματος sanitas που θα βρεις στα σουπερ μαρκετ στους 200 βαθμους για 1,5 ωρα.
      ΜΕτα θα αδειασεις το περιεχομενο της σακουλας σε τρυπιτο θα φυγει η γουρουνολιπα (αν θελεις την κρατας βαζοντας λεμονοφλουδες μεσα) και τις στραγγισμενες τσιγαριδες τις βαζεις παλι στον φουρνο να ροδισουν πιο πολυ.Εισαι ετοιμος.Γευστικα δεν ξεχωριζουν απο αυτες της κατσαρολας και αποφευγεις τον κοπο να ανακατευεις να πλενεις μετα τα σκευη κτλ.
      πως θα τις φας.εγω τις τρωγω σαν ομελετα.Παιρνω λαχανο απο την λαικη κοβω οση ποσοτητα θελω σε φυλλα μεγαλα και το βαζω στην καταψυξη.Μετα σε βραστο νερο ριχνω το κατεψυγμενο λαχανο το στραγγιζω και στο τηγανι οου εχω βαλει γουρουνολιπα.μολις κοντευει να γινει ριχνω μεσα τσιγαριδες και αυγα.Θεσπεσιος μεζες.Θυμιζω οτι παλια στα ορεινα χωρια τιναζαν απο τα παραπουλια του λαχανου(λαχανιδες)την παχνη η τον παγο τα εριχναν σε ζεματιστο νερο να σπασουν οι ινες και μετα στο τηγανη με γουρουνολιπα οπως ειπα πιο πανω.Ε τι να κανουμε θα περιμενουμε στις πολλεις να βρουμε παγωμενες λαχανιδες;;Τις παγωνουμε στην καταψυξη.

      • Τάκη ,σ’ ευχαριστώ πολύ γι αυτή την εκδοχή της συνταγής.
        Προσωπικά δεν μ’ αρέσουν επειδή είναι βουτηγμένες στο λίπος και μόνο με μπόλικο λεμόνι τρώγονται.
        Κι εγώ πανσέτα βάζω.
        Και η ομελέτα σου νόστιμη θα είναι σίγουρα.
        Έχω μια απορία, άλλοι λένε οτι λάχανα με πάχνη ( τσιάφ’ το λέμε εδώ) δεν μαζεύουν ,ενω άλλοι ναι.
        Τ’ αποφεύγω γιατί δεν ξέρω αν είναι ασφαλές.
        Με το ξίγκι ( γουρουνόλιπο) φτιάχνω αυγά μάτια κι αν είναι και στη φωτιά ( στα κάρβουνα με πυροστιά ) κιόλας με φρέσκο ζυμωτό ψωμί γίνονται θεϊκά!
        Επίσης το λίπος που βγάζουν οι ψητές μπριζόλες και το κοτόπουλο το προσθέτω στα φασολάκια χωρίς αλάτι όμως γιατί έχει απ’ το προηγούμενο μαγείρεμα.
        Νόστιμα όλα αυτά,αλλά βλαβερά!
        Σ’ ευχαριστώ και πάλι για τις συνταγές σου!

Εσείς τι λέτε σχετικά με αυτό;

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s