Καρυδόπαστα


image

Υλικά
25 αυγά
25 κουτ.σ.ζάχαρη
12 κουτ.σούπας σιμιγδάλι ψιλό
13 κουτ.σούπας φρυγανιά τριμμένη
1 φακελάκι κανέλλα τριμμένη
1/2 κουτ.γλ.γαρύφαλλο τριμμένο
1 φακελάκι baking powder
250 gr. καρύδι χοντροτριμμένο.
Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
Για το σιρόπι
7 ποτήρια νερό
6 ποτήρια ζάχαρη
1/2 φλυτζανάκι του καφέ κονιάκ
Εκτέλεση
Αφήστε τα αυγά δύο ώρες εκτός ψυγείου.
Χωρίζετε τ αυγά,σε κρόκους και ασπράδια.
Χτυπάτε τους κρόκους  με την ζάχαρη,ώσπου ν ασπρίσουν.
Έπειτα ,χτυπήστε,τα  ασπράδια σε μαρέγκα.
Για να γίνει σφιχτή η μαρέγκα,χτυπήστε σε πλαστική στεγνή λεκάνη,προσθέτοντας λίγες σταγόνες λεμόνι.
Προσθέστε την μαρέγκα  κουταλιά- κουταλιά ,στα κροκάδια.
Ανακατεύετε στην χαμηλή ταχύτητα του μίξερ,ή με κουτάλι.
Συνεχίστε,προσθέτοντας κουταλιά- κουταλιά το σιμιγδάλι,την φρυγανιά ,το baking και το ξύσμα,την κανέλλα,
Αν θέλετε σμίξτε τα στερεά υλικά.

Ανακατεύετε,πλέον ,με κουτάλι.
Βουτυρώστε το μεγάλο ταψί,της κουζίνας.
Ρίξτε το μισό μείγμα στο ταψί.
Στο υπόλοιπο προσθέστε το καρύδι,ανακατεύετε,απαλά.
Αδειάστε και  το υπόλοιπο στο ταψί,πάνω απο το σκέτο.
Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου,με αέρα,περίπου 30-45 λεπτά.
Βυθίζοντας μια οδοντογλυφίδα θα δείτε αν ψήθηκε,αν βγαίνει στεγνή,είναι έτοιμη.
Αφήνετε να κρυώσει.
Ετοιμάστε το σιρόπι.
Βάλτε νερό και ζάχαρη  να βράσουν,ώσπου να δέσει(περίπου 10 λεπτά).
Όταν κατεβάσετε,απο την φωτιά ,προσθέστε το κονιάκ.
Αφού έχει κρυώσει το παντεσπάνι,ρίχνετε λίγο- λίγο το σιρόπι.Γαρνίρετε,είτε με τριμμένο καρύδι,είτε με σαντιγύ και απο πάνω τριμμένο καρύδι,ή τριμμένο φυστίκι Αιγίνης.

Advertisements

2 comments on “Καρυδόπαστα

  1. πολύ ωραία συνταγή για καρυδόπιτα(έχω κάνει διάφορες), αλλά θα ήθελα να πω ότι ψήνετε πιο καλά στους 150 βαθμούς με αέρα.

    • Λογικά θα έχεις δυνατό φούρνο…δεκτή ή παρατήρηση σου…θα το δοκιμάσω στην καρυδόπιτα..η συνταγή αυτή είναι για καρυδόπαστα…αν τη ψήσω τόσο χαμηλά θα μου πάρει χρώμα;

Εσείς τι λέτε σχετικά με αυτό;

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s