class=»alignleft size-full wp-image-243″ title=»roxakia» src=»https://xiromeritissa.files.wordpress.com/2011/12/roxakia.jpg» alt=»» width=»275″ height=»183″ />Υλικά
1/2 κούπα γάλα ζεστό 40 βαθμών
15gr. μαγιά νωπή ή 1/2 φακελάκι μαγιά ξηρή
ξύσμα απο λεμόνι
1/2 κούπα λάδι
1 αυγό
2 ποτήρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Λίγο αλάτι
ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΜΙΣΗ
2 1/2 κουτ.σ.κακάο
4 κουτ.σούπας ζάχαρη
1 1/2 κούπες φρυγανιά τριμμένη
1/4κουτ.γλ κανελλα
1/8 κουτ.γλ.γαρύφαλλο
1/2 κούπα καρύδια
1/2 κούπα σταφίδες(προαιρετικά)
Αν βάλετε σταφίδες και καρύδια ,αφαιρέστε 1 κούπα φρυγανιά
1 φλυτζανάκι του καφέ κονιάκ ,στο οποίο,διαλύστε μισό κουτ.γλ.σόδα
ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
4 ποτήρια νερό
3 ποτήρια ζάχαρη
Φλούδα απο λεμόνι
Εκτέλεση
Ετοιμάζω το σιρόπι,πρώτα,για να προλάβει να κρυώσει.
Βράζω τα υλικά για 10 λεπτά.
Διαλύω την μαγιά, στο χλιαρό γάλα ,10 λεπτά πιο πριν.
Σ ενα μπώλ,ρίχνω το αλεύρι,κάνω λάκκο,στο κέντρο και προσθέτω το αυγό ,το λάδι και την μαγιά.
Ανακατεύω ,με κουτάλι,ίσα- ίσα,να ενωθούν τα υλικά.
Σκεπάζω με μεμβράνη και αφήνω να φουσκώσει σε ζεστό μέρος.
Όταν διπλασιαστεί σε όγκο,παιρνω το 1/4 της ζύμης (και λιγότερο) και το ρίχνω στο μπωλ,με τα υλικά της γέμισης.
Πλάθω ένα μακρόστενο,ίσα – ίσα με το μικρό δάχτυλο.
Στη λευκή ζύμη,προσθέτω 1 κουτ.σ. ζάχαρη και το ξύσμα λεμονιού.
Ζυμώνω ελαφρά για λίγο, ώστε να μην κολλάει.
Ανοίγω,ορθογώνιο μακρόστενο φυλλο,τόσο,ώστε να καλύψει το σκούρο μπαστουνάκι.
Κλείνω τις ακρες καλά.
Έπειτα,με αλευρωμένο μαχαίρι κόβω ροδάκια,περίπου 1 εκ.
Τοποθετώ σε λαδωμένο ταψί σε αραιές απιστάσεις.
Αφήνω να φουσκώσουν,σκεπάζοντας με πετσέτα(περιπου 45 λεπτά).
Ψήνω σε δυνατό φούρνο για 20-25 λεπτά.
Πρέπει να ψηθούν καλά.
Όταν βγούν από το φούρνο,σιροπιάζω.
(Αυτή την συνταγή,την έχω 15 χρόνια,πρέπει να είναι απο εκπομπή της Βέφας)