Ρυζόπιτα


image

image

image

image

image

image

image

image

Η ρυζόπιτα είναι γλυκιά και νηστίσιμη πίτα.Πολύ απλή ,με υλικά που υπάρχουν στο σπίτι.

Υλικά

Για τα φύλλα- ζύμη

1 φλυτζάνι του τσαγιού χλιαρό νερό
1 1/2 κουτ.γλ.αλάτι ψιλό
2 κουτ.σούπας λάδι

1 φλυτζάνι λάδι για την επάλειψη των φύλλων

Για την γέμιση

450 gr. ρύζι καρολίνα
1 πακέτο σταφίδα μαύρη
3/4 φλυτζάνι τσαγιού ζάχαρη
2 κουτ.γλυκού .κανέλλα τριμμένη
1/8 κουτ.γλ.γαρύφαλλο τριμμένο
1/2 φλυτζ.τσ.ελαιόλαδο
3 κουτ.σούπας σουσάμι
Αλάτι , 1 γεμάτο κουτ.γλυκού.
Καρύδια 50 gr. ( προαιρετικά).

Εκτέλεση

Ετοιμάζουμε την ζύμη για τα φύλλα και αφήνουμε να ξεκουραστεί,σκεπάζοντας με πετσέτα,για να μη στεγνώσουν.
Παράλληλα ετοιμάζουμε την γέμιση.
Βάζουμε στην κατσαρόλα 1200 γρ. νερό ,όταν αρχίζει να βράζει,προσθέτουμε το αλάτι και το ρύζι,
Βράζουμε λίγο να κρατάει το ρύζι,ανακατεύοντας συχνα.
Όταν κατεβάσουμε απο την φωτιά,προσθέτουμε την ζάχαρη,μισό φλυτζάνι λάδι,τις σταφίδες ,κανελλα,γαρύφαλλο,σουσάμι και ανακατεύουμε.
Αν η γέμιση έχει πήξει αραιώστε με μισό,έως ένα ποτήρι νερό,ώστε να δουλεύεται καλά.
Ανοίγουμε τα φύλλα,στρώνουμε 2 σε λαδωμένο ταψί,λαδώνοντας ανάμεσα στα 2.
Ρίχνουμε την γέμιση και σκεπάζουμε με τα άλλα 2 φύλλα.
Κόβουμε το περίσσευμα,ρίχνουμε απο πάνω ,το υπόλοιπο λάδι και πασπαλίζουμε με σουσάμι.
Ψήνουμε στους 210 βαθμούς για μία ώρα. Μόλις βγεί σκεπάζουμε για 5-10 λεπτά.
Ποτέ δεν κόβουμε τις πίτες αμέσως,γιατί δεν βγαίνουν όμορφα τα κομμάτια,δεν σηκώνονται.
Για γυριστή πίτα:
Μετά απο μισή ώρα ψησίματος,γυρνάμε την πίτα ανάποδα,για να μαλακώσουν τα φύλλα,με την βοήθεια πλαστήρας ή με ένα πιο μεγάλο ταψί,γυρνάμε την πίτα,στην εξωτερική επιφάνεια του ταψιού.

Εσείς τι λέτε σχετικά με αυτό;

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s