Τα άγρια λάχανα ,τα χωρίζουμε σε 2 κατηγορίες:τα «βραστερά» και τα «πιτερά».
Για πίτα ,κατάλληλα,είναι οι παπαρούνες,οι μοσχοπαπαδιές,τα λάπατα,χειροβότανα( ή χοιροβότανα,δεν γνωρίζω την ετυμολογία της ονομασίας),αλλά μπορούμε να προσθέσουμε και ραδίκια,ζόχια αλλά πολύ λίγα,γιατί πικρίζει η πίτα.
Επίσης για αρωματικό,προσθέτουμε μάραθο,ταιριάζει σ αυτήν την πίτα.
Το μάραθο,είναι άγριο,(φυτρώνει μόνο του), αρωματικό, μοιάζει με άνιθο,στην εμφάνιση αλλά έχει πολύ πιο έντονο άρωμα που θυμίζει,ούζο.
Υλικά:
Για τα φύλλα:
1 φλυτζάνι του τσαγιού χλιαρό νερό.
1 1/2 κουτ.γλ.αλάτι ψιλό.
2 κουτ.σ.ελαιόλαδο.
Αλεύρι (όσο πάρει),για όλες τις χρήσεις
Για το λάδωμα των φύλλων:
1 φλυτζάνι μέτριο του τσαγιού,ελαιόλαδο.
Για την γέμιση:
700 γρ.λάχανα διάφορα,καυκαλήθρες,μοσχοπαπαδιές,παπαρούνες,λάπατα.
300 γρ.πικρά λάχανα,ραδίκια,σκουλίμπρια,προζυμάκια.
Τα βάζουμε όταν δεν φτάνουν τα » γλυκά » λάχανα( δεν βρίσκουμε συχνά στην αγορά).
Τα πικρά,λάχανα μπορείτε να τα αντικαταστήσετε με 300 σπανάκι,σέσκουλο κ.λ.π.
Αρωματικά:1 ματσάκι μάραθο ή άνηθο
3-4 κρεμμυδάκια φρέσκα
2 σκορδάκια φρέσκα
200 γρ.φέτα τριμμένη
5 αυγά
1/2 φλυτζ.τσαγιού σιμιγδάλι ψιλό
1/2 φλυτζ.τσαγιού ελαιόλαδο.
Εκτέλεση:
Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία με την σπανακόπιτα(δές σπανακόπιτα).
Πλένουμε,κόβουμε τα λάχανα,τα τρίβουμε με το αλάτι.
Ετοιμάζουμε την ζύμη για τα φύλλα.
(δες , φύλλα για πίτα).
Αφήνουμε 5 λεπτά,να ξεκουραστεί και ανοίγουμε όλα τα φύλλα.
Χτυπάμε τα αυγά και τα προσθέτουμε στην λεκάνη με τα λάχανα,προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης,ανακατεύοντας καλά.
Στρώνουμε τα 2( λαδώνοντας ανάμεσα ) φύλλα στο λαδωμένο γύρισμα(=ρηχό ταψι).
Στρώνουμε την γέμιση,πατώντας ελαφρά.
Σκεπάζουμε με τα άλλα 2 φύλλα,κόβουμε το περίσσευμα,με την βοήθεια του πλάστη και γυρνάμε τις κολλημένες άκρες προς τα μέσα.
Ψήνουμε στους 210 βαθμούς,πάνω – κάτω αντίσταση για μισή ώρα.
Με την βοήθεια της πλαστήρας,αναποδογυρίζουμε,με γρήγορη,απότομη κίνηση,πάνω σ’ αυτή.
«Αδειάζουμε» την πίτα στο ταψί και ψήνουμε για άλλη μισή ώρα.
Νηστήσιμη λαχανόπιτα:
Τα ιδια παραπάνω υλικά.
Αφαιρούμε τ ‘ αυγά και την φέτα και προσθέτουμε 1 φλυτζάνι μουλιασμένο ρύζι γλασέ .
https://xiromeritissa.wordpress.com/2011/12/30/%cf%86%cf%8d%ce%bb%ce%bb%ce%b1-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%80%ce%af%cf%84%ce%b1/