Λαχανόπιτα ( με βρώσιμα,άγρια χόρτα).


image

Τα άγρια λάχανα ,τα χωρίζουμε σε 2 κατηγορίες:τα «βραστερά» και τα «πιτερά».

Για πίτα ,κατάλληλα,είναι οι παπαρούνες,οι μοσχοπαπαδιές,τα λάπατα,χειροβότανα( ή χοιροβότανα,δεν γνωρίζω την ετυμολογία της ονομασίας),αλλά μπορούμε να προσθέσουμε και ραδίκια,ζόχια αλλά πολύ λίγα,γιατί πικρίζει η πίτα.

Επίσης για αρωματικό,προσθέτουμε μάραθο,ταιριάζει  σ αυτήν την πίτα.

Το μάραθο,είναι άγριο,(φυτρώνει μόνο του), αρωματικό, μοιάζει με άνιθο,στην εμφάνιση αλλά έχει πολύ πιο έντονο άρωμα  που θυμίζει,ούζο.

Υλικά:

Για τα φύλλα:

1 φλυτζάνι του τσαγιού χλιαρό νερό.

1 1/2 κουτ.γλ.αλάτι ψιλό.

2 κουτ.σ.ελαιόλαδο.

Αλεύρι (όσο πάρει),για όλες τις χρήσεις

Για το λάδωμα των φύλλων:

1 φλυτζάνι μέτριο του τσαγιού,ελαιόλαδο.

Για την γέμιση:

700 γρ.λάχανα διάφορα,καυκαλήθρες,μοσχοπαπαδιές,παπαρούνες,λάπατα.

300 γρ.πικρά λάχανα,ραδίκια,σκουλίμπρια,προζυμάκια.

Τα βάζουμε όταν δεν φτάνουν τα » γλυκά » λάχανα( δεν  βρίσκουμε συχνά στην αγορά).

Τα πικρά,λάχανα μπορείτε να τα αντικαταστήσετε με  300 σπανάκι,σέσκουλο κ.λ.π.

Αρωματικά:1 ματσάκι μάραθο ή άνηθο

3-4 κρεμμυδάκια φρέσκα

2 σκορδάκια φρέσκα

200 γρ.φέτα τριμμένη

5 αυγά

1/2 φλυτζ.τσαγιού σιμιγδάλι ψιλό

1/2 φλυτζ.τσαγιού ελαιόλαδο.

Εκτέλεση:

Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία με την σπανακόπιτα(δές σπανακόπιτα).

Πλένουμε,κόβουμε τα λάχανα,τα τρίβουμε με το αλάτι.

Ετοιμάζουμε την ζύμη για τα φύλλα.
(δες , φύλλα για πίτα).
Αφήνουμε 5 λεπτά,να ξεκουραστεί και ανοίγουμε όλα τα φύλλα.

Χτυπάμε τα αυγά και τα προσθέτουμε στην λεκάνη με τα λάχανα,προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης,ανακατεύοντας καλά.

Στρώνουμε τα 2( λαδώνοντας ανάμεσα ) φύλλα στο λαδωμένο γύρισμα(=ρηχό ταψι).

Στρώνουμε την γέμιση,πατώντας ελαφρά.

Σκεπάζουμε με τα άλλα 2 φύλλα,κόβουμε το περίσσευμα,με την βοήθεια του πλάστη και γυρνάμε τις κολλημένες άκρες προς τα μέσα.

Ψήνουμε στους 210 βαθμούς,πάνω – κάτω αντίσταση για μισή ώρα.

Με την βοήθεια της πλαστήρας,αναποδογυρίζουμε,με γρήγορη,απότομη κίνηση,πάνω σ’ αυτή.

«Αδειάζουμε» την πίτα στο ταψί και ψήνουμε για άλλη μισή ώρα.

image

Νηστήσιμη λαχανόπιτα:

Τα ιδια παραπάνω υλικά.

Αφαιρούμε τ ‘ αυγά και την φέτα και προσθέτουμε 1 φλυτζάνι μουλιασμένο ρύζι γλασέ .
https://xiromeritissa.wordpress.com/2011/12/30/%cf%86%cf%8d%ce%bb%ce%bb%ce%b1-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%80%ce%af%cf%84%ce%b1/

Advertisements

Εσείς τι λέτε σχετικά με αυτό;

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s