Φρουτομπακλαβά


Υλικά
για 45 κομμάτια

1/2 κιλό φύλλο κρούστας περίπου 30 φύλλα
250 gr.αμύγδαλα τριμμένα
10 αυγά
2 κούπες φρυγανιά τριμμένη
5 βανίλιες
2 κούπες ζάχαρη
10 φρουί γλασσέ,διάφορα,ψιλοκομμένα (εγώ βάζω:4 νεράτζι φλούδα,2 βερίκοκκο,2 μελιτζανάκι,2 καρυδάκι).

300 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη

Σιρόπι:
7 ποτήρια νερό
6 ποτήρια ζάχαρη
Φλούδα από λεμόνι
1 φλυτζανάκι του καφέ κονιάκ.

Εκτέλεση

Φύλλα,προτιμήστε από ζαχαροπλαστείο,είναι ευκολοδούλευτα και καλής ποιότητας.
Αφήνω τ ‘ αυγά,εκτός ψυγείου,για  2 ώρες.Χωρίζω τ ‘ αυγά σε ασπράδια και κρόκους.Χτυπάω πρώτα ,τα κροκάδια με τη ζάχαρη,ώσπου να ασπρίσουν.
Σε άλλη στεγνή,πλαστική λεκάνη χτυπάω τ’ ασπράδια σε μαρέγκα.
Για να γίνει σφιχτή,προσθέτω λίγες σταγόνες λεμόνι.
Προσθέτω κουταλιά-κουταλιά την μαρέγκα στα κροκάδια,ανακατεύοντας,προσεχτικά.
Προσθέτω,τα υπόλοιπα στερεά υλικά,ανακατεύοντας,πλέον με κουτάλι,για να μην » κάτσουν».
Τα φρουί γλασσέ,τα προσθέτω,στο τέλος.
Αν έχετε,γλυκό του κουταλιού καρύδι,σύκο,μελιτζανάκι,βερίκκοκο ,νεράτζι φλούδα,μπορείτε να αντικαταστήσετε τα  φρουί γλασσέ,θα τα βάλετε να στεγνώσει το σιρόπι σε σουρωτήρι.
Αφού έχουμε λιώσει το βούτυρο,τοποθετούμε σε επιφάνεια διαδοχικά 3 φύλλα,το ένα πάνω στο άλλο, βουτυρώνοντας ανάμεσα.
Στο τρίτο,βάζουμε κουταλιά- κουταλιά το μείγμα, παράλληλα,στην στενή πλευρά του φύλλου,αφήνοντας 1.5 εκ. περιθώριο από τις άκρες.
Διπλώνω,τις άκρες,προς τα μέσα και τυλίγω σφιχτά.
Σε κάθε ρολό,ανακατεύω το μείγμα,πριν το βάλω στα φύλλα.
Επαναλαμβάνω την ίδια διαδικασία,με τα υπόλοιπα φύλλα και τοποθετώ,σε βουτυρωμένο ταψί( της κουζίνας),κατα πλάτος του ταψιού.
Βουτυρώνω με πινέλο,την επιφάνειά τους,χαράζω σε κομμάτια μέχρι κάτω,με κοφτερό μικρό μαχαίρι και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο,πάνω- κάτω αντίσταση,στους 200 βαθμούς,για 50 λεπτά.
Πρέπει να είναι καλά ψημένα,πριν σιροπιάσω.
10 λεπτά πρίν,ψηθεί το γλυκό,ετοιμάζω το σιρόπι.Βράζω,όλα τα υλικά μαζί,χωρίς ν ‘ ανακατεύω.
Το κονιάκ το προσθέτω,αφού κατεβάσω το σιρόπι.
Σιροπιάζω αμέσως το γλυκό και σκεπάζω.Μετά από μισή ώρα,γυρνάω τα κομμάτια,το πάνω κάτω.
Καυτό γλυκό- καυτό σιρόπι.

Πραγματικά αξίζει τον κόπο!

image

Advertisements

Εσείς τι λέτε σχετικά με αυτό;

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s