Σταροχυλός ( ασουρές)


 

Ο σιταροχυλός φτιάχνεται από βρασμένο σιτάρι.
Στο Ξηρόμερο ,έχει συνδυαστεί με το πένθος και μοιράζεται στο σπίτι το απόγευμα,πριν την εκκλησία,συνήθως Παρασκευή.
Είναι μια γευστική ,τονωτική και νηστήσιμη  γλυκιά εκδοχή του σιταριού,προσφέροντας βιταμίνες ,ενέργεια κ.λ.π,συνδυάζοντας το με σταφίδες και καρύδια.

Υλικά

500 γρ.σιτάρι ( το μισό θα χρειαστούμε).
1 φλυτζάνι σταφίδες
1 φλυτζάνι καρύδια
χοντροκομμένα
1 φλυτζάνι ζάχαρη
1 κουταλιά της σούπας κανέλλα τριμμένη
1/2 κουτ.γλυκού γαρύφαλλο τριμμένο
Για ένα λίτρο σουρωμένο ζωμό,
1/2-3/4 φλυτζάνι μέτριο του τσαγιού αλεύρι «καθαρό»,σταρένιο (ή κορν φλάουρ).

Εκτέλεση

Πλένετε το σιτάρι και το βάζετε να μουσκέψει σε καθαρό νερό,μια νύχτα.
Την επομένη το βράζετε για μία ώρα στη χύτρα, με το διπλάσιο νερό,περίπου 3  – 4 λίτρα και 1- 2 κουτ.γλυκού αλάτι.
Σουρώνετε,το βρασμένο σιτάρι
και ζυγίζετε  περίπου 250 γρ.  και 1 λίτρο ζωμό.
Αφήστε το να γίνει χλιαρό,για να μη μυρίζει το αλεύρι.Στο μισό σιταρόνερο   ,διαλύετε το αλεύρι με το μίξερ.
Το ρίχνετε στο υπόλοιπο και
Το βάζουμε να βράσει,προσθέτοντας τα υπόλοιπα υλικά προς το τέλος.
Κατεβάστε όταν αρχίσει να κοχλάζει.
Το υπόλοιπο σιτάρι και ζωμό,δεν το πετάμε.
Αν γίνει πολύ πηχτός ο χυλός,αραιώνουμε μ’ αυτό .
Σερβίρετε ζεστό,πασπαλίζετε με σουσάμι,αν θέλετε.

Βράζουμε μισό κιλό σιτάρι για οικονομία,αποθηκεύοντας το υπόλοιπο για μελλοντική χρήση στην κατάψυξη αφού κρυώσει.

Advertisements

Εσείς τι λέτε σχετικά με αυτό;

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s