Εκμέκ κανταϊφι


image

Το εκμέκ είναι εύκολο γλυκό,αλλά λίγο χρονοβόρο.
Ό,τι αργεί όμως αξίζει.Ένα δροσερό και σχετικά ελαφρύ γλυκό.
image

Υλικά

( για το ταψί της κουζίνας)
900 γρ. φύλλο κανταΐφι
1 και λίγο κούπα βούτυρο ή βιτάμ

Κρέμα 1η

15 κουταλιές άνθος αραβοσίτου βανίλια
15 κουτ.σούπας ζάχαρη
5 βανίλιες
1500 γρ.γάλα
2 κροκους αυγών

Κρέμα 2η σαντιγύ

3 φάκελοι  Γιώτης Garni
500-550 γρ. γάλα πλήρες

Κρέμα 3η

3 φάκελοι κρέμα ζαχαροπλαστικής

200 γρ,αμύγδαλα καθαρισμένα ,κομμένα,καβουρδισμένα
Ή 200 γρ.  φυστίκι Αιγίνης
γάλα όσο χρειαστεί ( αναγράφεται στη συσκευασία)

Σιρόπι

7 ποτήρια νερό
6 ποτήρια ζάχαρη
Φλούδα λεμονιού

Εκτέλεση

Βουτυρώνουμε το ταψί κι αφού έχουμε ξάνει το φύλλο ,το απλώνουμε.
Περιχύνουμε με το λιωμένο βιτάμ και ψήνουμε ,ώσπου να ροδίσει καλά.
image

Αν θέλετε βάζετε και τα κομμένα αμύγδαλα να ψηθούν,ακαθάριστα  όμως κι ακαβούρντιστα.
Παράλληλα ετοιμάζουμε το σιρόπι,βράζοντας όλα τα υλικά μαζί ,ώσπου να δέσει.
Όταν βγεί το γλυκό,ρίχνουμε το κρύο σιρόπι ,ένα από τα δύο πρέπει να είναι κρύο.
Ετοιμάζουμε την  άνθος αραβοσίτου,σύμφωνα με τις οδηγίες,πάνω στο πακέτο.
Την κρέμα ζαχαροπλαστικής,τώρα…υπάρχει μείγμα σε φάκελο ή τη φτιάχνουμε μόνοι μας με αυγά και κορν φλάουρ.
Προτιμώ τη σκόνη για πιο γρήγορα.
Την άνθος αραβοσίτου,την σκεπάζουμε με μεμβράνη για να μην κάνει κρούστα.
Αφού  χτυπήσουμε  την σαντιγύ τη βάζουμε  στην κατάψυξη για μισή ώρα…μετά δουλεύεται καλύτερα.
Στην σαντιγύ,βάζουμε λιγότερο γάλα απο τις οδηγίες του κουτιού,έτσι στέκεται. Και λίγο λικέρ ή κονιάκ ,της δίνει ξεχωριστή γεύση.

Την κρέμα ζαχαροπλαστικής, τη χτυπάμε για 10 λεπτά στο μίξερ,με γάλα,έχει οδηγίες στο κουτί.
image

Αφού  κρυώσει τελείως το σιροπιασμένο καταΐφι,στρώνουμε με σπάτουλα την κρέμα άνθος αραβοσίτου και από πάνω την ζαχαροπλαστικής.
image

Έπειτα την μισή  σαντιγύ  και με το κορνέ στολίζουμε.
Πασπαλίζουμε με φυστίκι Αιγίνης ή αμύγδαλα και φρουί γλασσε ψιλοκομμένα.
image

Βάζουμε στο ψυγείο για να σφίξουν οι κρέμες.
Κόβουμε μετά από 2-3 ώρες.

Advertisements

2 comments on “Εκμέκ κανταϊφι

  1. Πολύ ωραίο το Εκμέκ αλλά και το site σου.Μια ευρώτηση γιατι βάζεις δύο κρέμες ; Άνθος αραβοσίτου και ζαχαροπλαστικής ; Δεν είναι το ίδιο ; Πολύ θα ήθελα να μου απαντήσεις γιατι θέλω να το φτιάξω.
    Σε ευχαριστώ πολύ
    Jenny .

    • Καλησπέρα Τζένη,συγγνώμη για την καθυστέρηση αλλά μόλις άνοιξα το blog. Δεν είναι το ίδιο είναι διαφορετική, υπάρχει στιγμής ( φάκελοι σε super market) αλλά μπορείς να τη φτιάξεις κρέμα πατισερί ( αυτή μοιάζει γιατί έχει κορν φλάουρ ενώ με την έτοιμη όχι-πάτα στην αναζήτηση του blog ή στο google κρέμα ζαχαροπλαστικής ).Βάζω δύο γίνεται πιο γευστικό,αλλά και μόνο και άνθος αραβοσίτου να βάλεις καλό γίνεται. Μια μέρα που έφτιαξα ξέχασα ν’ αγοράσω κρέμα ζαχαροπλαστικής ( δεν είχα χρόνο να φτιάξω δύο )κι έβαλα δυο κροκάδια με 15 κουτ.σούπας άνθος αραβοσίτου σε λιγο γάλα τα χτύπησα στο μπλέντερ μαζί με λίγο γάλα και την κρέμα με την ζάχαρη και μετά τα πρόσθεσα στην κατσαρόλα με το υπόλοιπο γάλα ( την ανακάτευα ώσπου να πήξει),ωραιότατο έγινε! Απλά οι δύο κρέμες είναι η επίσημη εκδοχή του εκμέκ μου. Μπορείς επίσης ν ανακατέψεις μια δόση κρέμα πατισερί κρύα με σαντιγύ.Αν δεν έχεις κάποια κρέμα μην αγχώνεσαι ,πειραματίσου με μικρές δόσεις υλικών αλλά μην ξεχνάς να τα μετράς…έτσι βγαίνουν οι συνταγές. Είναι πραγματικά χαρά μου,να φτιάξεις τη δική μου συνταγή ( τη βασική πήρα κι έκανα κάποιες αλλαγές σύμφωνα με τις δικές μου προτιμήσεις) . Σ’ ευχαριστώ και για τα καλά σου λόγια κι εύχομαι να σου πετύχει,είναι εύκολο γλυκό ,ψήσε καλά το καταΐφι και κάνε την κρέμα πιο σφιχτή. Ό,τι απορίες έχεις εδώ ειμαι αρκεί να τα δω έγκαιρα.

Εσείς τι λέτε σχετικά με αυτό;

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s