Πλησιάζει το Πάσχα!
Καιρός για κουλουράκια,τσουρέκια κόκκινα αυγά ( Μεγάλη Πέμπτη,Μεγάλο Σάββατο).
Τα κουλουράκια αυτά τα φτιάχνω εδώ και πέντε χρόνια,η συνταγή είναι Γιαννιώτικη.
Λιώνουν στο στόμα,μοσχομυρίζουν και είναι πολύ εύκολα.Το μυστικό τους το καλό χτύπημα.
Υλικά
10 αυγά
1/2 κιλό ζάχαρη
1/2 κιλό φυτίνη
2 φακελάκια baking powder
1 φλυτζάνι του τσαγιού γάλα χλιαρό στο οποίο διαλύουμε
1 φακελάκι αμμωνία
1 1/2 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Ξύσμα από 2 πορτοκάλια
2 βανίλιες
Εκτέλεση
Χτυπάμε τ’ αυγά με τη ζάχαρη ώσπου ν’ ασπρίσουν.
Προσθέτουμε σιγά- σιγά τη λιωμένη φυτίνη,έπειτα το χλιαρό γάλα με τη διαλυμένη αμμωνία( για να μη μυρίζει).
Το γάλα με την αμμωνία,το βάζουμε σε μεγαλύτερο δοχείο,γιατί φουσκώνει και χύνεται.
Τέλος τα υπόλοιπα υλικά.
Προσέχουμε το αλεύρι να είναι καλά ζυγισμένο.
Η ζύμη θα γίνει ελαστική.
Λαδώνουμε ένα ταψί και με ελαφρά λαδωμένα χέρια,πλάθουμε σε πλεξίδες,βαρκούλες ,πρώτα μακρύ κορδονάκι το οποίο στρίβουμε .Τοποθετούμε σε αραιές αποστάσεις.
Αραιώνω έναν κρόκο αυγού με μια κουταλιά σούπας νερό και περνάω τα κουλουράκια από πάνω ,με πινέλο.
Ψήνουμε στους 200 βαθμούς με αέρα,ώσπου να ροδίσουν καλά.
Στο ψήσιμο η αμμωνία,θα μυρίζει έντονα.
Όταν κρυώσουν θα φύγει η μυρωδιά.
Καλό Πάσχα!
Αν αντικαταστήσετε τη βανίλια με 1/2 κουτ.σούπας μαχλέπι γίνονται σαν σμυρνέικα.