Τσουρέκια ( για 8 πλεξίδες)


wpid-IMAG2279.jpgζυμη για τσουρέκια

image

image

Τα τσουρέκια είναι  άλλη μια πασχαλινη συνταγή και τα παιδιά τρελαίνονται γι’ αυτά .
Το μαχλέπι τους δίνει ιδιαίτερη γεύση και άρωμα.
Είναι λίγο κουραστική η διαδικασία τους,θέλουν αρκετή υπομονή ,αλλά σε καιρούς οικονομικής κρίσης σκεφτείτε το.
Εναλλακτικά αγοράστε από το φούρνο της γειτονιάς…οι φουρνάρηδες…κλέφτες θα γίνουν;

Υλικά

2 κιλά αλεύρι δυνατό
200 γρ. μαγιά νωπή ή 6 κουτ.σούπας μαγιά ξηρή
1 κούπα νερό ζεστό
3 1/4 κούπες ζάχαρη
1 κουτ.γλυκού αλάτι ψιλό
2 κουτ.σούπας σπορέλαιο
1 κουτ.σούπας μαχλέπι
1 κουτ.γλυκού κακουλέ ή μαστίχα
1 κούπα βραστό γάλα
10 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου.
1 1/4 κούπα βούτυρο ζεστό.

Εκτέλεση

Αλέθουμε στο μπλέντερ την μαστίχα ή το κακουλέ με το μαχλέπι μαζί με λίγη ζάχαρη .
Βάζουμε τη μαγιά να φουσκώσει από το βράδυ,είναι καλύτερα ή δυο- τρεις ώρες πριν αρχίσουμε.
Ζεσταίνουμε όλα τα υλικά,αυγά,αλεύρι και το βούτυρο πρέπει να είναι ζεστό,το γάλα βραστό.
Βάζουμε τα μυρωδικά σε μία λεκάνη ,μαζί με τη ζάχαρη και τις δυο κουταλιές λάδι.Ανακατεύω με κουτάλι,ρίχνοντας το βραστό γάλα χωρίς τη μαγιά.
Σ ‘ ένα μπώλ σπάμε  τα αυγά με το χέρι.Προσθέτουμε στη ζάχαρη την μαγιά και τ ‘αυγά.
Ανακατεύουμε ρίχνοντας σιγά- σιγά το αλεύρι.
Αν το αλεύρι δεν είναι τύπου δυνατό,θα  χρειαστούμε περισσότερο και τα τσουρέκια θα βγούν άγλυκα.
Αφού πάρει το αλεύρι ,ρίχνουμε σιγά- σιγά το βούτυρο διπλώνοντας,όχι ζυμώνοντας,πολλές φορές.
Έτσι θα κάνουν τα » σχοινιά», στο τσουρέκι.

Τα τσουρέκια θέλουν καλό ζύμωμα για να πετύχουν.

Αν για κάποιο λόγο (λάθος μέτρηση των υλικών) η ζύμη γίνει πολύ σφιχτή ,βρέχουμε τα χέρια μας με ζεστό νερό και ζυμώνουμε τόσο ώστε η ζύμη να «πέφτει».
Αφήνουμε να φουσκώσει η ζύμη τουλάχιστον 2 1/2 ώρες.
Πρέπει να έχουν διπλασιαστεί σε όγκο,πριν τα πλάσουμε.
Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή και ελαστική,όταν την κρατάμε πρέπει να πέφτει.
Όταν φουσκώσουν παίρνουμε ένα μέρος της ζύμης  κόβοντας με αλευρωμένο ψαλίδι ή μαχαίρι και ανοίγουμε σε χοντρό ορθογώνιο φύλλο,σε αλευρωμένη επιφάνεια.
Κάνουμε ψαλιδίτσες στις αντικρυστές άκρες.αφήνοντας πλατύ περιθώριο στο κέντρο.
Για στρογγυλό  τύπου μαργαρίτα ανοίγουμε χοντρό στρογγυλό φύλλο και ψαλιδίζουμε γύρω γύρω.
Βάζουμε τη γέμιση της αρεσκείας μας (κουβερτούρα,μερέντα,βύσσινο,φουντούκια) και πλέκουμε.
Προσέχουμε να μη βγαίνει η γέμιση,πατάμε απαλά τις λωρίδες.

Για τα σκέτα τσουρέκια κόβουμε το 1/8 της ζύμης και πλάθουμε ένα χοντρό μπαστούνι,το οποίο ανοίγουμε σε χοντρό ορθογώνιο φύλλο,περίπου 30 x 10 εκ.Κόβουμε τη ζύμη σε τρείς λωρίδες κατά μήκος και πλέκουμε.
Στη μαργαρίτα,γυρνάμε τις λωρίδες προς το κέντρο,η μία να καλύπτεται από την άλλη.
Αφήνουμε να φουσκώσουν,σκεπάζοντας με πετσέτα.
Πριν φουρνίσουμε,αλοίφουμε τα τσουρέκια με ένα κροκάδι διαλυμένο σε μια κουταλιά σούπας νερό.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο με αέρα για 20- 30  λεπτά.
Καλή επιτυχία!
Η συνταγή είναι από εκπομπή της Βέφας.

Advertisements

Εσείς τι λέτε σχετικά με αυτό;

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s