«Φύλλα» ή χυλοπίτες


Τις χυλοπίτες στα χωριά μας τις λέμε φύλλα.
Είναι μια γνήσια ξηρομερίτικη συνταγή που κρατάει από τα δύσκολα χρόνια,όταν όλα γινόταν από τα χέρια της νοικοκυράς.Δεν υπήρχαν έτοιμα κι έφτιαχναν μεγάλες ποσότητες για να περάσουν ως το επόμενο καλοκαίρι.
Τα φύλλα γίνονται τέτοια εποχή με πρόβειο ή γίδινο γάλα, αφού το γάλα λιγοστεύει και δεν φτάνει για τυρί.

Πολλές στα χωριά μας φτιάχνουν ακόμα γιατί περιέχουν αγνά φρέσκα υλικά.

 Παραδοσιακή συνταγή για χειροποίητα ζυμαρικά.

 

Η διαδικασία είναι λίγο κουραστική και χρονοβόρα …αλλά αξίζει τελικά γιατί ξέρεις τι τρώς.

Υλικά

2 λίτρα γάλα πρόβειο

6-8 αυγά
1 1/2 πακέτο σιμιγδάλι ψιλό
2 χούφτες κλειστές του ενός χεριού αλάτι ημίχονδρο
Αλεύρι για όλες τις χρήσεις όσο πάρει.
image

Εκτέλεση

Βράζουμε το γάλα με 2 κουτ.γλυκού αλάτι ανακατεύοντας συχνά.
Όταν παίρνει να φουσκώσει αποσύρουμε από τη φωτιά κι αφήνουμε να κρυώσει.
Ρίχνουμε το γάλα σε μια μεγάλη λεκάνη,προσθέτουμε τ’ αυγά ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα.
Έπειτα,το σιμιγδάλι και το αλεύρι σταδιακά.
Όταν δυσκολεύεται η κουτάλα,ζυμώνουμε με τα χέρια για 5 λεπτά, παίρνοντας αλεύρι.
Διπλώνουμε τη ζύμη δυνατά και πολλές φορές..ξαναζυμώνουμε εναλλακτικά.
Ζύμωμα..δίπλωμα.
Αφήνουμε λίγο να ξεκουραστεί και κόβουμε ένα κομμάτι ζύμης όσο ένα πορτοκάλι.
Ανοίγουμε σε χοντρό φύλλο και τοποθετούμε σε καθαρά τραπεζομάντηλα.
Αφήνουμε να στεγνώσουν περίπου 2 ώρες διπλώνουμε το φύλλο στα 4 αλευρώνοντας ανάμεσα.
Κόβουμε σε λεπτές λωρίδες.
Σκορπάμε τα φύλλα προσεχτικά πάνω σε καθαρό τραπεζομάντηλο κι αφήνουμε να στεγνώσουν.Θα χρειαστούν περίπου 4 μέρες.
Αφού στεγνώσουν καλά ,αποθηκεύουμε σε υφασματινη σακούλα.Καλύτερα είναι όμως ν’αποθηκεύουμε σε μικρές δόσεις για να μη σπάνε.Διατηρούνται σε σκιερό και ξηρό μέρος ή στο ψυγείο καλά κλεισμένες.

Εσείς τι λέτε σχετικά με αυτό;

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s