Τραχανάς Ξηρομέρου.


Ο τραχανάς παλιά αποτελούσε το πρωινό των Ξηρομεριτών.
Φτιαγμένος με αγνά υλικά είτε βραστός με γάλα,ως κύριο πιάτο με χοιρινό ή ως πίτα ,έχει ξεχωριστή θέση στο ξηρομερίτικο καθημερινό τραπέζι.
Ο τραχανάς είναι σιτάρι ψιλοκομμένο,»σβησμένο» με πρόβειο ή γίδινο γάλα.
Παραδοσιακό φαγητό που ακόμα φτιάχνεται στα χωριά μας με διαφορετικό τρόπο από την υπόλοιπη Ελλάδα.
Για 5 κιλά τραχανά θα χρειαστούμε 5 λίτρα γάλα, 5 κουτ,σούπας περίπου κοφτές αλάτι ημίχονδρο.
Βάζουμε το γάλα να βράσει με το αλάτι ,ανακατεύοντας συχνά.
Όταν πάρει να φουσκώνει ,ρίχνουμε τον τραχανά κι ανακατεύουμε με μεγάλη κουτάλα ν ‘ απορροφηθεί καλά
σε σιγανή φωτιά.
Αφήνουμε όταν το γάλα έχει ενσωματωθεί πλήρως με τον τραχανά.
Αφήνουμε να κρυώσει και την επόμενη μέρα «βγάζουμε» τον τραχανά,δηλ.περνάμε από ειδικό αραιό κόσκινο τον «αρίλογο».
Παίρνουμε ένα πιάτο τραχανά το βάζουμε στο κόσκινο και με κυκλικές κινήσεις τρίβουμε ώστε να πέφτει από κάτω.
Αν τραχανάς είναι καλά «σβησμένος «( να μην είναι σαν ζυμάρι) βγαίνει μέσα σε λίγη ώρα.
Απλώνουμε σε καθαρά τραπεζομάντηλα και αφήνουμε να στεγνώσει καλά για 3-4 μέρες περίπου.
Αποθηκεύουμε σε υφασμάτινη σακούλα.
Για πολύ καιρό διατηρείται στο ψυγείο,χωρίς να πικρίσει,σε καλά κλειστό δοχείο.

Εσείς τι λέτε σχετικά με αυτό;

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s