Γεωργία Βασιλειάδου


Η  Γεωργία Βασιλειάδου …η «ομορφότερη άσχημη» ,όπως την αποκαλούσαν,αποτελούσε μαζί με τον Βασίλη Αυλωνίτη και τον Μίμη Φωτόπουλο ένα από τα τρία »ιερά τέρατα» του ελληνικού  κινηματογράφου .

Όλοι θυμόμαστε τις ταινίες  της » Η ωραία των Αθηνών» ,»Ο Κλέαρχος η Μαρίνα κι ο κοντός» ,»η θεία απ’ το     Σικάγο»,»κορίτσια της παντρειάς» »η κυρά μας η μαμή»,η »καφετζού» κ.α.

Η  αξέχαστη Γεωργία Βασιλειάδου γεννήθηκε στην Αθήνα την 1 Ιανουαρίου το 1897  στην Αθήνα.

Το πραγματικό της όνομα ήταν Γεωργία Αθανασίου. Υποχρεώθηκε να αφήσει νωρίς το σχολείο για να εργαστεί σε κατάστημα και να βοηθήσει την πολυμελή οικογένειά της, μετά τον αιφνίδιο θάνατο του πατέρα της από πτώση αλόγου, ο οποίος ήταν αξιωματικός του ιππικού .

Παντρεύτηκε μια φορά κι απέκτησε μια κόρη την Φωτεινή.Έμενε στο Μαρούσι  (Βικυπαίδεια). 

Σύμφωνα με μαρτυρίες   η »Γεωργία Βασιλειάδου,γεννήθηκε στην Αθήνα και κατάγεται από Τρύφου Ξηρομέρου  κόρη του Αποστόλη Κουτρούλη το γένος Αθανασίου. Είχε 4 αδερφές και 3 αδερφούς (λογικά το γένος θα ήταν Κουτρούλη αφού το όνομά της ήταν Αθανασίου).

Παντρεύτηκε δυο φορές  και κράτησε το όνομα του πρώτου συζύγου Βασιλειάδη».

Πολλοί λένε οτι το Βασιλειάδου ήταν ψευδώνυμο κι όχι το όνομα του πρώτου συζύγου της( κι αν παντρεύτηκε  δεύτερη φορά πως δέχτηκε ο δεύτερος το όνομα  του πρώτου;)

»Έχει μια κόρη την Τούλα παντρεμένη με το Ευάγγελο Αποστολίδη.Απέκτησαν 2 κόρες και η μία εγγονή της Βασιλειάδου ήρθε στο χωριό σε ηλικία 17 ετών και επειδή χόρεψε στο πανηγύρι του χωριού την κυνήγησε ο παππούς της.

Έκτοτε έχει επισκεφθεί άλλες δύο φορές το χωριό μας,έχοντας γίνει πλέον διάσημη.

Στο χωριό υπάρχουν σε ζωή δύο πρώτα ξαδέρφια της.

Ο Αποστόλης Κουτρούλης και η Κασσιανή  Βλαχογιάννη » (πληροφορίες Θεόδωρος Μήτσης Θεοδωρέλος).

Σύμφωνα με το ρετρό κι άλλα forums η κόρη της ονομάζεται Σοφία Κακαρελίδου ηθοποιός .

(Η Γκέλυ Μαυροπούλου ,μιλώντας για τη Γεωργία Βασιλειάδου την χαρακτηρίζει θελκτική).

Πέθανε στις 12 Φεβρουαρίου του 1980 και παραμένει ακόμα αξιαγάπητη χάρη στις ταινίες της. Κηδεύτηκε παρουσία λίγου κόσμου, ένα βροχερό πρωινό στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών.

Οι πληροφορίες για τη Γεωργία Βασιλειάδου είναι συγκεκχυμένες.Αφού γεννήθηκε Αθήνα πως την έδιωξε ο πατέρας της από το χωριό;Γιατί όλοι λένε ότι γεννήθηκε Αθήνα; Τελικά πως λέγεται η κόρη; Φωτεινή; Τούλα ή Σοφία;

Υπάρχουν πολλοί που επιβεβαιώνουν την ξηρομερίτικη  καταγωγή της.

Μια εξήγηση υπάρχει για όλα αυτά.

Γεννήθηκε το 1897 .Η κοινωνία του Ξηρομέρου είναι ακόμα κλειστή,πόσο μάλλον τη δεκαετία του ’30 όπου η μεγάλη ηθοποιός έκανε τα πρώτα της βήματα στο θεατρικό σανίδι.

Σύμφωνα με μαρτυρίες ,ένας θεατρικός θίασος- μπουλούκι όπως το αποκαλούσαν τότε ήρθε στο χωριό κι ανακάλυψε το ταλέντο της .

Όταν εκείνη αποφάσισε να τους ακολουθήσει στην Αθήνα ,ο πατέρας της την έδιωξε από το σπίτι.

Σε μια εποχή όπου ο λόγος του πατέρα ήταν νόμος απαράβατος,η μεγάλη ηθοποιός αποτελούσε την δακτυλοδεικτούμενη,το μαύρο πρόβατο του χωριού.

Ακόμα κι όταν έγινε  διάσημη,όταν επισκέφθηκε το χωριό, οι δικοί της την αντιμετώπιζαν σαν ξένη.

Από τότε δεν ξαναήρθε στο χωριό.

Η νοοτροπία που επικρατούσε τότε για τις γυναίκες ηθοποιούς ή τραγουδίστριες ήταν απαξιωτική,»πριμαντόνες» όπως τις χαρακτήριζαν  όχι με την πραγματική  σημασία της λέξεως αλλά αποδίδοντας  υποτιμητική ιδιότητα.

Σε μια εποχή που η γυναίκα δεν είχε δικαιώματα ,σε μια κοινωνία ανδροκρατούμενη,ακόμα κι αν αυτή η γυναίκα είχε κάποιο ταλέντο ,ακόμα κι αν ήταν ξεχωριστή,κατέπνιγε τη φύση της ,το χαρισμά της ,και συμβιβάζονταν στους άγραφους και πολύ σκληρούς νόμους του Ξηρομέρου.(Πόσες καλλίφωνες γυναίκες  ασχολήθηκαν με το τραγούδι την εποχή εκείνη);

Και πραγματική απόδειξη η Γεωργία Βασιλειάδου.

Που ενώ ολόκληρη  η Ελλάδα την αποθέωνε ,στο Ξηρόμερο,στα χώματα που γεννήθηκε ακόμα και σήμερα ηλικιωμένοι μιλούν απαξιωτικά γι αυτή.

Η νέα γενιά του χωριού αναγνωρίζει οτι οι παλιότεροι  φέρθηκαν άδικα  στην μεγάλη ηθοποιό.Πιο ανοιχτόμυαλη,θεωρεί αναγκαίο ένα άγαλμα- μια προτομή στη μνήμη της.

Τις πληροφορίες μας έδωσε ο Θεόδωρος Μήτσης Θεοδωρέλος (κάτοικος Τρύφου)

παραπομπές: ;http://retrodb.gr/wiki/index.php/%CE%A3%CE%BF%CF%86%CE%AF%CE%B1_%CE%9A%CE%B1%CE%BA%CE%B1%CF%81%CE%B5%CE%BB%CE%AF%CE%B4%CE%BF%CF%85).

http://www.gossip-tv.gr/showbiz/story/135582/gkelu-mauropoulou-milaei-gia-ten-georgia-basileiadou

http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%93%CE%B5%CF%89%CF%81%CE%B3%CE%AF%CE%B1_%CE%92%CE%B1%CF%83%CE%B9%CE%BB%CE%B5%CE%B9%CE%AC%CE%B4%CE%BF%CF%85

Εσείς τι λέτε σχετικά με αυτό;

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s