Φίδια :εχθροί του ανθρώπου;Ελληνικά είδη φιδιών,δάγκωμα φιδιού.


Από την άνοιξη,κυρίως όμως το καλοκαίρι συναντάμε συχνά κάποιους ανεπιθύμητους επισκέπτες.
Τα φίδια.
Λίγοι είναι αυτοί που στη θέα ενός φιδιού παραμένουν ψύχραιμοι και το αφήνουν να ζήσει.
Τελικά τα φίδια αποτελούν απειλή για τον άνθρωπο;
Όλα τα φίδια είναι επικίνδυνα;
Η αλήθεια είναι πως όχι.

Είδη φιδιών

Τα πιο γνωστά φίδια της περιοχής μας ,είναι η οχιά,η δεντρογαλιά,ο σαπίτης,ο τυφλίτης,το σαϊτούρι ,ο αστρίτης και το νερόφιδο.
Στη χώρα μας το πιο δηλητηριώδες φίδι που υπάρχει είναι η οχιά και μερικά είδη που ανήκουν στην ίδια κατηγορία ,όπως ο αστρίτης.
Η δεντρογαλιά αρέσκεται στο να τρώει αυγά,ενώ το τσίμπημα του σαπίτη,προκαλεί σήψη.
Η μόνη εποχή που τα φίδια επιτίθονται χωρίς να απειληθούν,είναι την άνοιξη,εποχή ζευγαρώματος.
Τότε μπορεί να κυνηγήσει το θύμα του.
Παλιά,με την ανάπτυξη των φυτωρίων του καπνού( φυντάνι), σπάνια εμφανίζονταν φίδια ,εντός των χωριών,λόγω της χρήσης φυτοφαρμάκων .
Τώρα οι μισοί κήποι,είναι ακαλλιέργητοι,πνιγμένοι στ’ αγριόχορτα.
Τ’ αποτελέσματα της ερήμωσης του τόπου μας.
Επομένως,τα φίδια βρίσκουν μικρούς παραδείσους.
Δεν είναι λίγες οι φορές που επισκέπτονται τις αυλές μας,ακόμα και το εσωτετικό των σπιτιών.
Λέγεται,ότι οικολόγοι κάνουν ρίψη φιδιών,με ελικόπτερα,για τη διάσωση του είδους.
Σχεδόν κάθε φίδι που γίνεται αντιληπτό θανατώνεται ως απειλή.
Όσοι άνθρωποι έχουν δεχτεί δήγμα φιδιού,είχαν πλησιάσει πάρα πολύ κοντά, ή κατά την προσπάθειά τους να το σκοτώσουν.

Γιατί επιτίθενται;

Μερικές φορές επιτίθονται όταν νιώσουν απειλή και από μισό μέτρο,( στα 30 εκ.είναι βέβαιο οτι θα επιτεθεί).
Έτσι το φίδι αμυνόμενο αντιδρά κατά αυτόν τον τρόπο.
Κατά τη διάρκεια του μαζέματος του καπνού,πολλοί δέχονταν δαγκώματα οχιάς,αφού τις «αγκάλιαζαν», ή τις πάταγαν,χωρίς να τις έχουν δει,κουλουριασμένες κάτω από την καπνόριζα.
Κι εγώ φοβάμαι τα φίδια όταν είναι πολύ κοντά,αλλά μάλλον είναι παρεξηγημένα.
Ο άνθρωπος φοβάται το φίδι κι αυτό εκείνον.
Αν δεν μπει στην αυλή ,στον κήπο ή στο κοπάδι,δεν υπάρχει λόγως θανάτωσης.
Τα φίδια αποτελούν αλυσίδα του οικοσυστήματος καθαρίζοντας την περιοχή από τρωκτικά.

Πώς τα κρατάμε μακριά;

Οπότε είναι χρήσιμα,μακριά όμως από τις αυλές μας.
Για να μην έχουμε λοιπόν ανεπιθύμητους επισκέπτες,καθαρίζουμε τα ξερά χόρτα από τον κήπο,απομακρύνουμε ξύλα ή παλιά πράγματα μαζεμένα,τέλειες κρυψώνες γι αυτά,
Τα λουλούδια με πυκνή βλάστηση ,όαση δροσιάς,όχι μόνο για μας ,καλό είναι ν αποφεύγονται ή να μην είναι το φύλλωμά τους κοντά στο έδαφος.
Το γάλα προσελκύει τα φίδια κι αναζητώντας τροφή συχνάζουν σε στάνες ή μέρη που πήζουν το τυρί.
Το να σκορπίζεις γύρω από το σπίτι θειάφι- αποφύγετε όταν υπάρχουν μικρά παιδιά-τα κρατάει μακριά,αν βραχεί όμως χάνει την αποτελεσματικότητά του.
Το να κάψεις λάστιχο είναι άλλος ένας τρόπος απομάκρυνσής τους.
Ο καλύτερος τρόπος προστασίας και ο πιο οικολογικός,είναι οι γάτες στην αυλή του σπιτιού.
Θα σας απαλλάξουν από την παρουσία τους ,έχοντας ενδιαφέρουσα απασχόληση.
Μπορεί να το βασανίζουν για ώρα,ώσπου να το σκοτώσουν.

Σε περίπτωση δαγκώματος-αντιμετώπιση

Τώρα ,το τσίμπημα του φιδιού,απαιτεί ιατρική βοήθεια.
Παλιά,έδεναν σφιχτά πιο πάνω την παθούσα περιοχή,χαράκωναν βαθιά ,προσπαθούσαν να τραβήξουν το δηλητηριασμένο αίμα,δίνοντας δυνατό αλκοολούχο ποτό στον παθόντα.
Τελικά,αυτά δεν ενδείκνυνται γιατί κάνουν περισσότερη ζημιά, λένε.
Το πόσο ισχυρό είναι το δηλητήριο,της οχιάς κυρίως,παίζει ρόλο το μέγεθος κι ο τόπος που ζεί.Ακόμα και οι νεογέννητες έχουν.
Αν είναι σε περιοχή χωρίς νερό,τότε είναι πολύ ισχυρό.

Εν κατακλείδι,δεν είναι όλα τα φίδια επικίνδυνα.
Αν τα δείτε,διατηρείστε την ψυχραιμία σας- ο πανικός δεν ωφελεί πουθενά-φωνάξτε κάποιον έμπειρο να σας βοηθήσει να το απομακρύνετε,σκεφτείτε οτι θα προσπαθήσει ν’αμυνθεί,ενώ αν είναι εκτός περιοχής εργασίας ή σπιτιού δεν κινδυνεύετε.
Σε περίπτωση δαγκώματος απομακρυνθείτε για τυχόν επόμενα δήγματα,(κινούνται αργά),πηγαίνετε αμέσως στο πλησιέστερο ιατρικό κέντρο,για λήψη πρώτων βοηθειών,αφού πολλοί δεν τα ξεχωρίζουν (επικίνδυνα και μη).
Κι αν κάποιος άντεξε δε σημαίνει οτι όλοι είναι το ίδιο,μερικοί ίσως έχουν αλλεργία,ενώ τα παιδιά χρειάζεται μεγάλη προσοχή για το πού παίζουν.
Πολλοί θεωρούν γούρι,την επίσκεψη ενός φιδιού εντός σπιτιού,ενώ μερικοί ως… κακό οιωνό.

Γράφοντας…μπερδεύτηκα….Αν έχεις στην αυλή σου καρποφόρα δέντρα ,προσελκύουν τρωκτικά,αυτά με τη σειρά τους τα φίδια.
Αν ποτίζεις τα λουλούδια φεύγουν τα φίδια αλλά έρχονται τα ποντίκια..και να σου…ξανά τα φίδια.
Ένας σπιτικός παράδεισος,πρέπει οπωσδήποτε να έχει και έναν » κατηραμένο όφι»;;;

By Ξηρομερίτισσα Posted in AΡΘΡΑ

23 comments on “Φίδια :εχθροί του ανθρώπου;Ελληνικά είδη φιδιών,δάγκωμα φιδιού.

 1. Καλησπέρα. Έχω εντοπίσει κάποιες ανακρίβειες δυστυχώς σχετικά με τα φίδια. Είναι ήδη παρεξηγημένα ζώα, δεν θα θέλαμε να διαιωνίζονται περαιτέρω ψευδείς αντιλήψεις για αυτά.
  Τα ακίνδυνα φίδια δε μπορούν να κάνουν κακό σε κανένα. Τι σημαίνει να είσαι αλλεργικός στο ακίνδυνο φίδι; Αυτό δε γίνεται. Ανάλογα με το είδος, κάποια δαγκώνουν εύκολα αν πιαστούν, και άλλα όχι. Αλλά το δάγκωμα των φιδιών είναι αδύναμο και τα δόντια τους πολύ λεπτά. Μία γάτα δαγκώνει πολύ χειρότερα. Ευτυχώς δε με έχει δαγκώσει δυνατά ποτέ. Επίσης αν δαγκώσει μια οχιά αυτό φαίνεται, γιατί αφήνει δύο τρύπες από τα δύο δηλητηριώδη δόντια, ενώ αν δαγκώσει άλλο φίδι αφήνει σειρές από δόντια, οπότε δεν είναι δύσκολο να ξεχωριστούν.
  Ο σαπίτης σπάνια προκαλεί παρενέργειες, και σίγουρα όχι πραγματικό σάπισμα. Απλά μπορεί να υπάρχει μεγάλη μελανιά στο σημείο, και πάλι αυτό είναι πολύ δύσκολο να γίνει, γιατί τα δηλητηριώδη δόντια του βρίσκονται πίσω και δεν τα χρησιμοποιεί για άμυνα. Συνήθως απλά σηκώνεται, συρίζει και ανοίγει μικ΄ρη κουκούλα σαν κόμπρα, αλά όλα αυτά είναι μπλόφα και συνήθως μετά φεύγει. Αλλά έτσι κι αλλιώς είναι γρήγορο φίδι και φεύγει μόλις αντιληφθεί απειλή.
  Η οχιά ξεχωρίζει εύκολα από το κοντόχοντρό της σώμα, το έντονα τριγωνικό κεφάλι με τα μεγάλα μάγουλα και το σχήμα ζιγκ ζαγκ στη ράχη. Αν είσαι σίγουρη ότι τα υπόλοιπα φίδια είναι ακίνδυνα, τότε γιατί να τα διώξεις; Δε μπορούν να κάνουν κακό σε κανέναν. Το σπιτόφιδο, (επιστημονική ονομασία Zamenis situla) ένα είδος λαφιάτη, πήρε την ονομασία του γιατί παλιά το έβαζαν σε σπίτια για να τρώει τα τρωκτικά. Είναι εντελώς ακίνδυνο και επειδή είναι λεπτό και ευκίνητο, μπορεί να φτάσει σε στενά σημεία στα οποία δε χωράνε οι γάτες.
  Τα φίδια δεν πίνουν γάλα, αυτό είναι μύθος. Ίσως απλά να προσελκύονται από τα ποντίκια που πηγαίνουν στο τυρί.
  Οι οικολόγοι δε ρίχνουν φίδια, αυτός είναι ακόμα πιο επικίνδυνος μύθος. Τουλάχιστον αν θέλεις να πιστέψεις σε κάποια θεωρία συνωμοσίας διάλεξε μια πιο περίπλοκη και πιο πιστευτή, γιατί αυτή καταρρίπτεται εύκολα. Ούτε υπάρχει λόγος να ρίξουν φίδια, ούτε έχουν τους πόρους και τα εκτροφεία φιδιών να το κάνουν, ούτε φυσικά είναι οικολογικό να προσθέσεις επιπλέον ζώα σε ένα οικοσύστημα που δε μπορεί να τα υποστηρίξει. Ούτε φυσικά γίνονται απελευθερώσεις ζώων από τον αέρα. Οι οικολόγοι πάντα υποτίθεται ότι ρίχνουν ζώα που οι άνθρωποι θεωρούν κακά ή επιζήμια, ε΄να ακόμα στοιχείο που δείχνει ότι αυτό είναι μύθος. Δεν έχω ακούσει ποτέ να ρίχνουν πεταλούδες ή πουλάκια. Το μόνο που μπορεί να έχουν κάνει οργανώσεις περίθαλψης άγριων ζώων είναι να απελευθερώσουν φίδια που θεράπευσαν, συνήθως από τραυματισμούς, στο φυσικό τους περι΄βάλλον, και πάλι είναι υπερβολικά σπάνιο γιατί λίγοι άνθρωποι τους παραδίδουν φίδια.
  Επίσης δε μπορώ να καταλάβω γιατί θεωρείς το βασανισμό ενός μικρού ζώου από μια γάτα κάτι καλό που πρέπει να μας ευχαριστεί. Οι γάτες είναι γνωστό ότι βλάπτουν το οικοσύστημα σκοτώνοντας ό,τι βρίσκουν. Οι ήμερες γάτες δεν είναι σαν τις άγριες που σκοτώνουν μόνο για να φάνε και είναι και πολύ λιγότερες. Έχουν ήδη τζάμπα τροφή από τον άνθρωπο, και κυνηγάνε απλώς για να περάσουν την ώρα τους. Κυνηγάνε χορτάτες, για αυτό πολλές φορές βασανίζουν τα ζώα και δεν τα τρώνε αφού τα σκοτώσουν. Αν θέλεις να διώξεις τα φίδια, μπορείς να έχεις γάτες, αλλά θα αρχίζουν να λιγοστεύουν και οι σαύρες, τα βατράχια, τα πουλάκια και άλλα μικρά ζώα που τρώνε πολλά έντομα, και στο τέλος θα έχεις μία αυλή ουσιαστικά με τίποτα.
  Επίσης δε μπορώ να καταλάβω γιατί θεωρείς το πότισμα του οικοσυστήματος με φυτοφάρμακα κάτι καλό.
  Το φιδόσχοινο δε βοηθάει, για το θειάφι δεν έχω ψάξει και μπορεί να τα διώχνει, αλλά ο σίγουρος τρόπος να φύγουν τα φίδια είναι να μην υπάρχουν κρυψώνες για αυτά και τροφή στην΄αυλή. Πάλι παρενέργεια αυτού είναι ότι και πολλά άλα ζώα θα φύγουν έτσι, όπως σαύρες, μικρά θηλαστικά κλπ.
  Τέλος δε μπορώ να καταλάβω γιατί να αποκκαλείς τα φίδα εχθρούς του ανθρώπου. Κάτι τ΄τετοια πίστευαν κάτι Αφρικανοί και Μεσανατολίτες βοσκοί πριν 3.000 χρόνια υποτίθεται πως η γνώση που μάζεψε το ανθρώπινο είδος αυξήθηκε από τότε και ξέρουμε καλύτερα τώρα.
  Για περισότερες αληθείς πληροφορίες όσον αφορά τα ελληνικά φίδια και ερπετά, υπάρχει η σελίδα herpetofauna.gr Επίσης υπάρχει και η ομάδα «Έλληνες φίλοι Ερπετών» στο Φέισμπουκ και άλες παρόμοιες ομάδες.

  • Καλημέρα Bolco.
   Ευχαριστώ για τις πληροφορίες που παραθέτεις.
   Όμως απο που κατάλαβες οτι μ’ ευχαριστεί να βλέπω τις γάτες να βασανίζουν τα φίδια;
   Πως συμπέρανες οτι θεωρώ καλή τη χρήση φυτοφαρμάκων;
   Αποκαλώ τα φίδια εχθρούς του ανθρώπου;ή ρωτάω;
   Γενικά απ’ την αρχή βλέπω έντονη κριτική σε ό,τι γράφω σχετικά με τα φίδια.
   Το δάγκωμα της οχιάς είναι επικίνδυνο ,χρειάζεται αμέσως ιατρική περίθαλψη,δέκα μέρες στο νοσοκομείο και σχεδόν ένα μήνα η πληγή πρέπει να τρέχει.
   Μεγάλωσα σε καπνοχώραφα και το τσίμπημα οχιάς ήταν συχνό φαινόμενο.
   Αυτό που κάνει σαν κόμπρα εμείς το λέμε σαϊτούρι,στα δέκα μου μας κυνηγούσε για είκοσι μέτρα.
   Βλέπεις μεγάλωσα στη φύση κι ό,τι γράφω δεν το διάβασα αλλά το έζησα.
   Απο που συμπέρανες οτι θεωρώ τα φίδια άχρηστα;
   Έχω μάθει να σέβομαι τη φύση γιατί είμαι κομμάτι της .
   Κάθε ζώο ,έχει το δικό του ρόλο στη φύση και σίγουρα αναντικατάστατο.
   Επίσης με κατηγορείς γι αυτά που γράφω θεωρώντας τα φίδια επικίνδυνα.
   Από τη στιγμή που γράφω δημόσια στο ιντερνετ,έχω ευθύνη για ασφαλείς πληροφορίες.
   Είχα γράψει περισσότερα τα οποία έσβησα μήπως εν αγνοία μου προκαλέσω κάποιο δυσάρεστο συμβάν.
   Αλλεργικοί τα φίδια υπάρχουν όσο κι αν σου φαίνεται απίστευτο όπως και στις μέλισσες κ.α.
   Να σε ρωτήσω κάτι ;Ας πούμε οτι έχεις μαζί σου ένα παιδάκι μικρό,θα το παρακινούσες να πάει κοντά στο φίδι;να το πιάσει ή να παίξει μαζί του;Πόσο σίγουρος -η είσαι τι είδος φιδιού είναι;το ρισκάρεις με κίνδυνο την ανθρώπινη ζωή;
   Και ναι καταδικάζω κι εγώ το να σκοτώνουν τα φίδια.
   Αυτά δεν ξέρουν από σύνορα και ιδιοκτησίες.
   Για τη σελίδα που παραθέτεις είχα μιλήσει πια παλιά με κάποιον δεν ξέρω αν ήταν ο διαχειριστής ή φανατικός αναγνώστης του site και ο,τι γνωρίζει το γνωρίζει μέσα απο βιβλία,σε αντίθεση με μένα που τα γνώρισα από κοντά.
   Η εικόνα ενος φιδιού ακόμα τρομάζει τον κόσμο.
   Λανθασμένα ίσως.
   Όταν σέβεσαι τα πλάσματα της φύσης,σε σέβονται κι εκείνα.
   Χθες πηγαίνοντας στον κήπο περπατούσα και δίπλα μου ήταν ένα φίδι με το οποίο κάναμε τη διαδρομή πλάι,πλάι.
   Και στη φωλιά με τ’ αυγά είχε μπει μια δεντρογαλιά,της είπα φύγε απο κι έφυγε…τι μ’ αυτό;
   Ο αδερφός μου τα πιάνει με τα χέρια του,τα μεταφέρει….τι μ’ αυτό;πρέπει εγώ να προτρέψω τον κόσμο να τα πιάνει;
   Κάθε ζώο θέλει την ησυχία του,επεμβαίνοντας στον χώρο τους την χαλάμε.
   Όσο για το γάλα,μιλάμε σε στάνες , κτηνοτρόφοι είμαστε δεν έχω δει να πίνουν απ ‘ την καρδάρα,αλλά μαζεύονται γύρω από αυτή αγνοώντας την ανθρώπινη παρουσία.
   Αυτά που γράφεις θα τα έλεγες ενώ είσαι στο χωράφι;δίπλα στο φίδι;θα προέτρεπες το παιδί σου να το πλησιάσει;Ξέρεις πως θ’ αντιδράσει;
   Άν έμπαινε στο δωμάτιο των παιδιών σου πως θ’ αντιδρούσες;
   Βλέπω οτι η ανθρώπινη ζωή περνά σε δεύτερη μοίρα έτσι;Δεν είδα καμμιά ανάλογη αντίδραση για τόσα που γίνονται σε μικρά παιδιά που κι αυτά ανυπεράσπιστα είναι.
   Δεν είδα την ίδια θέρμη για ανήμπορους ανθρώπους.
   Ωραία και καλά με την φιλοζωία αλλά μήπως είναι παρατραβηγμένο;;;
   Όσο για τα φιδια που αμολάνε οικολόγοι, αγρότες έχουν δει να πετάνε σάκους από ελικόπτερα προσωπικά δεν έχω δει.
   Επίσης έχουν αμολήσει λύκους,αυτό έχει αποδειχθεί ,με αποτέλεσμα να αφανίσουν κοπάδια ολόκληρα.
   Αυτά,θα χαρώ να δω την απάντηση σου!!!

   • Γιατί έχεις την αντίληψη ότι είμαι τόσο κριτικός; Στην πραγματικότητα είναι ένα από τα πιο ισορροπημένα άρθρα που έχω διαβάσει. Απλώς βρήκα μερικά στοιχεία που έπρεπε να επισημάνω, καθώς και μερικούς μόνιμους μύθους.
    Για παράδειγμα δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι οι οικολόγοι έριξαν φίδια. Ψάξε το, κανείς δε θα σου πει ποιος, ούτε καν με σαφήνεια πού και πότε έγινε αυτό. Και δε νομίζω ακόμα και αν ήταν να αφήσουν φίδια να τα πετούσαν με ελικόπτερο λες και είναι κάποιο φάρμακο που ρίχνουν. Δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι άφησαν λύκους, αρκούδες, δράκους του Κόμοντο ή κάτι τέτοιο. Απλά πιάνεται κάποιος από κάποιο ασυνήθιστο γεγονός, για παράδειγμα πράγματι υπάρχει λύκος σε ασυνήθιστη περιοχή που τρώει τα πρόβατα ή βλέπει πάνω από ένα φίδι μέσα σε μια βδομάδα, και υποθέτει ότι ήρθαν αυτοί οι κακοί οικολόγοι που δέχονται εντολές από τους κακούς Ευρωπαίους με τα λεφτά έξω που θέλουν να μας καταστρέψουν. Όμως ούτε ποιοι είναι οι οικολόγοι δεν ξέρουμε, και επίσης η ίδια ιστορία έχει παραλλαγές σε διάφορα μέρη της Ελλάδας και μεταδίδεται με το στιλ μου το είπε κάποιος που ξέρω, άκουσα κάποιον που άκουσε κάτι από άλλον, έχει δηλαδή χαρακτηριστική μορφή αστικού θρύλου (urban legend) ή μάλλον αγροτικού θρύλου στην περίπτωσή μας.
    Το σαϊτούρι ή σαϊτάρι (Platyceps najadum) είναι διαφορετικό φίδι από το σαπίτη, και αυτό κάνει κουκούλα αλλά είναι πιο μικρό και επίσης γρήγορο. Κανένα φίδι δε σε κυνηγάει για μέτρα, το μόνο που μπορεί να γίνει είναι να ακολουθήσει την ίδια οδό διαφυγής με εσένα σε μικρή απόσταση και να φαίνεται πως σε ακολουθεί. Αλλά δεν έχουν κανέναν λόγο να κυνηγήσουν ένα μεγαλύτερο ζώο που μπορεί εύκολα να τα σκοτώσει.
    Το δάγκωμα οχιάς δεν ξέρω πώς θεραπευόταν παλιά στα νοσοκομεία, αλλά σήμερα το εξετάζουν κατά περίπτωση. Δηλαδή σε περίπτωση που η οχιά δεν έγχυσε καθόλου δηλητήριο ή έγχυσε αλλά τα συμπτώματα δεν είναι έντονα, χορηγούν μόνο κορτιζόνες για το πρήξιμο και δε δίνουν καν αντιοφικό ορό. Αν χρειαστεί όμως μπορούν να δώσουν. Την πληγή την κλείνουν φυσικά, γιατί καμία πληγή δεν πρέπει να μένει ανοιχτή για να μη μολυνθεί. Κάποιος επίσης μπορεί να έχει αλλεργία στον ορό που θα του δώσουν. Για αλλεργία στο δηλητήριο δεν έχω ακούσει, αλλά θα μπορούσε να ισχύει. Εγώ είχα το πρόβλημα με το κομμάτι που είπες για αλλεργία σε ακίνδυνα φίδια, δηλαδή φίδια χωρίς δηλητήριο. Θα σε προσέξουν αν πάθεις ατύχημα, δεν είναι όπως παλιά. Πάντως προλαβαίνεις να πας στο νοσοκομείο όπου κι αν βρίσκεσαι στην Ελλάδα.
    Όσον αφορά τη σελίδα που σου έδωσα, δεν ξέρω με ποιον μίλησες, αλά σε καμία περίπτωση δεν είναι έτσι. Και ο διαχειριστής και πολλά ενεργά μέλη ταξιδεύουν συχνά στη φύση όπου φωτογραφίζουν ελληνικά ερπετά, συμμετέχουν σε εκστρατείες ενημέρωσης για τα ελληνικά ερπετά, καταρρίπτουν μύθους σχετικούς με αυτά, κάποιοι βοηθούν σε εθνικά πάρκα ή στην προστασία απειλούμενων ειδών, ενώ άλλοι ασχολούνται με βιολογία και οικολογία επιστημονικά. Κάποιοιο επίσης αναλαμβάνουν απομάκρυνση φιδιών από κατοικίες, αν τους το ζητήσει κανείς. Δε συμφωνώ με τις απόψεις όλων, αλλά όσον αφορά τα ελληνικά ερπετά και την ενημέρωση του κοινού για αυτά, είναι μέσα στις κορυφαίες πηγές. Αυτοί ενδέχεται να έχουν περισσότερη εμπειρία από το μέσο Έλληνα επαρχιώτη που βλέπει φίδι, παίρνει τσαπί και το σκοτώνει. Αυτή η αντίληψη ότι οι επιστήμονες ή οι λεγόμενοι ‘οικολόγοι’ είναι κάποιοι άσχετοι με το θέμα που απλώς λένε βλακίες στον κόσμο δεν ξέρω πώς ξεκίνησε, αλλά το έχω ακούσει και από άλλον. Όχι, αυτοί οι άνθρωποι έχουν τραυματιστεί, πέσει σε τρύπες και δαγκωθεί πολλές περισσότερες φορές από αυτόν που τα λέει αυτά.
    Επίσης διακρίνω πολύ μεγάλη ανησυχία σχετικά με τον κίνδυνο των φιδιών σε παιδιά, περισσότερη από το πρέπον. Στη σημερινή εποχή υπάρχουν πολλοί περισσότεροι και σοβαρότεροι κίνδυνοι, αλλά δεν τους υπολογίζουμε. Αμάξια, ηλεκτρικά καλώδια, αναπτήρες, ακόμα και εγκληματίες μπορούν να κάνουν κακό στα παιδιά μας πολύ πιο συχνά από ένα φίδι. Μεγάλα επιθετικά σκυλιά επίσης κατά καιρούς τραυματίζουν ή και σκοτώνουν παιδιά, αλά δεν έχω ακούσει για θάνατο από φίδι στην εποχή μας ποτέ. Ούτε έχω ακούσει κανέναν να απομακρύνει τα παιδιά του από μεγάλα σκυλιά, ακόμα και άγνωστα, αν και μπορούν να γίνουν πολύ πιο επικίνδυνα από τα φίδια. Ναι, σημαντικό είναι να ξέρει το παιδί να αποφεύγει τα φίδια, π.χ. να μη βάζει τα χέρια ή τα πόδια του σε άγνωστες τρύπες ή να μη μπαίνει σε ψηλά χόρτα, αλλά γενικά ο κίνδυνος είναι πολύ μικρός. Αν είσαι σίγουρη ότι το φίδι είναι ακίνδυνο, δεν διατρέχει κανείς κίνδυνο. Αλλά και αν είναι επικίνδυνο, από ασφαλή απόσταση πάλι δε διατρέχει κανείς κίνδυνο. Εγώ δε θα πρότεινα να πάει το παιδί να πιάσει το φίδι, ακόμα και αν ήταν και ακίνδυνο, γιατί πάλι θα το δάγκωνε ή θα το τρόμαζε. Δεν είπα να πάμε να πιάσουμε όλα τα ζώα που βρίσκουμε, απλά να μην ανησυχούμε υπερβολικά. Για να μάθει τα φίδια, καλύτερα να παρατηρήσει και να πιάσει ένα φίδι από αιχμαλωσία. Για παράδειγμα εγώ έχω έναν τρίγραμμο βόα (Lichanura trivirgata), τον οποίον έχω πάει σε παιδάκια για να γνωρίσουν τα φίδια και να καταλάβουν τι πραγματικά είναι. Κανένα παιδί δε φοβάται αν δεν του βάλουν το τσιπ στο μυαλό με το κοινωνικό conditioning ότι τα φίδια είναι κακά. Υπάρχει επιστημονικά δεδομένα που λένε ότι οι άνθρωποι μπορούν εύκολα να μαθαίνουν το φόβο για τα φίδια, επειδή αυτό ίσως να προστάτευε τους προγόνους μας, αλά πάλι δε γεννιόμαστε με αυτό, πρέπει να το μάθουμε. Ελπίζω αν με το καλό δουλέψω σαν δάσκαλος να μπορέσω να ενσταλάξω στη νέα γενιά την αγάπη και εκτίμηση για τη φύση.
    Πολλά πράγματα που γνώριζαν οι παλιοί ήταν σωστά, αλλά έχουν πει και πολλά που μπορούν να χαρακτηριστούν μύθοι ή ακόμα και κανονικές βλακίες. Ιδίως για ζώα τα οποία δεν ήταν μέρος της διατροφής τους ή τα θεωρούσαν λόγω εμφάνισης κακά, υπάρχουν πολλοί μύθοι. Το σαμιαμίδι έχει δηλητήριο, το σαμιαμίδι δηλητηριάζει χωρίς να το καταλάβεις, το λιακόνι έχει δηλητήριο, οι μγάλες σαύρες έχουν δηλητήριο, υπάρχουν φίδια που φυλάγουν ναούς, φίδια που βγαίνουν το Δεκαπενταύγουστο, φίδια που γίνονται οχτώ μέτρα και τρώνε πρόβατα, φίδια που σε δαγκώνουν και πεθαίνεις μετρά τη δύση του ήλιου, φίδια που πηδάνε ψηλά για να σε δαγκώσουν στο πρόσωπο για να πεθάνεις, οι κουκουβάγιες προβλέπουν το θάνατο ανθρώπων, οι ψαλίδες μπαίνουν στα αυτιά των ανθρώπων, αν πιάσεις φρύνο θα βγάλεις σπυριά σαν αυτά που έχει ο φρύνος στο δέρμα του, κλπ. Η παράδοση, αν είναι μπολιασμένη με κοινή λογική και επιστημονικά ευρήματα είναι όμορφο πράγμα, αλλιώς σκοτώνει τη λογική, και σίγουρα και πολλά φίδια.

    • Χαίρομαι που απάντησες Bolco.
     Γράφοντας ένα άρθρο το οποίο δεν έχει σχόλια μοιάζει σαν να μιλάω μόνη μου!
     Λοιπόν αυτό με τους οικολόγους κι εγώ το ακουσα δεν το είδα.
     Ναι,προλαβαίνεις να πας στο νοσοκομείο από δάγκωμα οχιάς,αυτά που γράφω έγιναν σε άτομο α’ συγγενικού βαθμού πριν 15 χρόνια.Για ένα μήνα υπέφερε,με αντιβιώσεις και παυσίπονα.Γι αυτό είμαι σίγουρη.
     Για τις σαύρες λένε κι εσύ λες οτι δεν έχει δηλητήριο.Πάλι στενό συγγενικό μου πρόσωπο ( μέσα Ιουλίου κατάκοπος) κατάπιε πίνοντας βιαστικά νερό ,σαυράκι το οποίο τον τσίμπησε στον ουρανίσκο,μέχρι χειρουργείο έκανε ένα μήνα νοσηλεία κι ήταν τυχερός που δεν τον τσίμπησε στο στομάχι.
     Πως έγινε αυτό αφού δεν έχει δηλητήριο;
     Λες έχεις βόα. Σε σύγκριση με τέτοιο φίδι τα δικά μας ναι, είναι » αγγελούδια».Φαντάζομαι σε κλουβί.Αν σου φύγει τι θα κάνεις; Το έχεις σκεφτεί αυτό;Είναι ένα τεράστιο κι επικίνδυνο φίδι, δεν θα πρεπε να είναι ελευθερος στο μέρος όπου η φύση τον προόρισε να είναι;Σε τροπικό δάσος μάλλον.
     Κρίμα δεν είναι να ζουν σε κλουβιά άγρια ζώα;Οποιοδήποτε ζώο, μεγάλο ή μικρό.
     Λες για το ότι τα παιδιά κινδυνεύουν περισσότερο από σκυλιά,συμφωνώ μαζί σου,δεν πειράζουμε ζώα που δεν τα γνωρίζουμε.
     Λένε οτι τα ζώα έχουν ένστικτο και ξέρουν ποιοι τ’ αγαπάνε και ποιοι όχι.
     Έγω θα έλεγα ότι καταλαβαίνουν ποιοι τα σέβονται .
     Έχω συναντήσει άγρια σκυλιά τα οποία δεν με πείραξαν.Τα πλησίασα και τα ηρέμησα,ενώ σε άλλους είχαν επιτεθεί.
     Μιλάμε για είδη που γνωρίζω όπως ο ελληνικός και γερμανικός ποιμενικός, και Καυκάσου.

     Σε άλλα μεγαλόσωμα είδη δεν θα το τολμούσα εκτός κι αν ήταν η τελευταία επιλογή μου.
     Είμαι φιλόζωη ως ένα σημείο.
     Πρώτα βάζω τον άνθρωπο αν και απ’ τα ζώα δεν κινδύνεψα ποτέ.
     Σ’ ευχαριστώ πολύ για τις πληροφορίες που παραθέτεις,αλλά επιμένω μια επιφύλαξη σε οποιοδήποτε άγριο ζώο.

     • Καμία ελληνική σαύρα δεν έχει δηλητήριο. Είσαι σίγουρη για το τι έγινε; Πόσο παλιά έγινε; Ήσουν μπροστά; Μήπως ήταν σκορπιός; Μήπως το μάσησε και η αναγνώριση ήταν αδύνατη; Μήπως ήταν κουρασμένος, το πέταξε και δεν κατάλαβε καλά τι ήταν; Τι συμπτώματα είχε; Τι σχέση έχει το χειρουργείο με το δηλητήριο; Αν πράγματι έκανε χειρουργείο, τι ακριβώς έκαναν; Μήπως απλώς έσπασε δόντι; Μήπως καρφώθηκαν δόντια στον ουρανίσκο του, μολύνθηκε η πληγή και έπρεπε να τα βγάλουν; Είναι λίγο τραβηγμένη αυτή η υπόθεση, αλλά πάλι πολύ πιο πιθανή από το δηλητήριο, γιατί δεν έχουν δηλητήριο. Δεν έχω ακούσει ποτέ από καμία σοβαρή πηγή ή γιατρό ότι το σαμιαμίδι είναι δηλητηριώδες. Έχω κατά καιρούς διαβάσει και επίσημα βιβλία ερπετολογίας, αυτά που χρησιμοποιούνται στα πανεπιστήμια, και πουθενά δεν έλεγε κάτι τέτοιο. Αντίθετα ξέρω για καμπάνιες ευαισθητοποίησης που γίνονται σε μεσογειακές χώρες, στο Πακιστάν και σε αφρικανικές χώρες για να πειστεί ο κόσμος ότι δεν είναι δηλητηριώδη και να μην τα σκοτώνει. Είναι ωφέλιμα ζώα γιατί μειώνουν τον πληθυσμό των κουνουπιών. Δυστυχώς αυτή η αντίληψη είναι βαθιά ριζωμένοι, σε πολλές χώρες τα φοβούνται πιο πολύ από τα φίδια. Δε μπορεί να σε δαγκώσει στο στομάχι, αν το καταπιεις πάει πέθανε. Αλλά υπάρχει η αντίληψη ότι μπορείς να καταπιείς σαμιαμίδια, δεν ξέρω πώς γίνεται αυτό, γιατί είναι τόσο γρήγορα που φεύγουν μόλις τα πλησιάζεις. Ίσως να έχει πέσει και κολλήσει κάπου και να είσαι εσύ και αυτό πραγματικά άτυχοι, αλλά κατά κανόνα δε γίνεται. Γενικά πολύς κόσμος θεωρεί ότι είναι κάτι σαν παράσιτο που μπορεί να μπει στο φαγητό σου, μπορείς να το καταπιείς, κλπ. Κανονικά είναι εντομοφάγο και δεν έχει καμία δουλειά με το στομάχι μας. Μόνο από ατυχία θα μπορούσε να πέσει υπερβολικά σπάνια. Τώρα μπορεί να πιάστηκαν οι παλιοί από λίγα γεγονότα και να έκαναν την τρίχα τριχιά. Σκέψου τώρα και το άλλο, αν πράγματι ήταν δηλητηριώδες, δε θα υπήρχαν προειδοποιήσεις από επίσημους φορείς για την επικινδυνότητά του; Γιατί για τις οχιές και τους κίτρινους σκορπιούς υπάρχουν. Δε θα υπήρχαν προειδοποιήσεις για αγρότες, χτίστες, ή άλλα επαγγέλματα που φέρνουν τους ανθρώπους πιο κοντά σε σαμιαμίδια; Δε θα υπήρχαν προειδοποιήσεις για τους τουρίστες που επισκέπτονται τη χώρα μας; Και όμως δεν υπάρχουν. Και επίσης γιατί οι περισσότερες αναφορές για τέτοιες δηλητηριάσεις έγιναν παλιά και σε απροσδιόριστο χρόνο υπό απροσδιόριστες συνθήκες; Γιατί όχι τώρα; Τώρα που ο κόσμος τα φοβάται λιγότερο, δε θα ήταν το λογικότερο να τους τσιμπάνε περισσότερο, γιατί τα πιάνουν περισσότερο; Και αν θέλεις να ακούσεις για προσωπικές μαρτυρίες, μπορώ να σου πω πως δεν ξέρω κανέναν που δαγκώθηκε από σαμιαμίδι να έχει πάθει κάτι, και υπάρχουν εποχές του χρόνου που δαγκώνομαι καθημερινά από αυτά τα ζώα και δεν παθαίνω τίποτα. Ούτε καν πονάς με αυτά, έχουν πολύ μικρό στόμα, πιο πολύ αστείο είναι παρά επώδυνο. Αν πονούσα άλλωστε δε θα τα άφηνα να με δαγκώνουν. Η πίστη επίσης παίζει μεγάλο ρόλο, υπάρχει το φαινόμενο νοσίμπο, όπου αρρωσταίνεις με αυθυποβολή. Μπορεί να σε δαγκώσει ένα σαμιαμίδι, και αν βρίσκεσαι σε κουλτούρα που τα θεωρεί δηλητηριώδη να νιώσεις κάτι παραπάνω από αυθυποβολή, αλλά αν δεν το πιστεύεις να μη νιώσεις τίποτα. Εδώ ξύνεις λίγο το χέρι σου και σου μένει η αίσθηση στο μυαλό για μισή ώρα, σκέψου πώς θα είναι αν φοβάσαι κιόλας. Αντίθετα ένα πραγματικά δηλητηριώδες ζώο πονάει ανεξάρτητα από το τι πιστεύεις. Σε άλλα μέρη του κόσμου πιστεύουν ότι είναι δαιμονικά, ακάθαρτα ή γενικά επικίνδυνα, σε άλλα πως είναι καλοτυχία ή γενικά καλά. Στη Χαβάη για παράδειγμα πίστευαν ότι τα σαμιαμίδια διώχνουν τα κακά πνεύματα. Τώρα πια μπορεί να μην πιστεύουν στα πνεύματα, αλλά τα σαμιαμίδια τα αγαπάνε ακόμα. Βγάζουν τροφή για να τα φέρουν μέσα και γύρω από το σπίτι τους και αυτά τρώνε τα έντομα. Πρόσφατα το δοκίμασα κι εγώ αυτό. Εντόπισα στην αποθήκη σαμιαμίδια, γιατί μερικές φορές μου έτρωγαν τις καλλιέργειες εντόμων, και τώρα τους βάζω ρηχά μπολ με έντομα σε διάφορα σημεία και το βράδυ τα έντομα λιγοστεύουν. Σπάνια φαίνονται, αλλά τα βράδια ακούω τις φωνούλες τους και ξέρω πως βρίσκονται εκεί. Τώρα εντόπισα και στο μπαλκόνι, θα βάλω κι εκεί σταθμό τροφής για να δω αν έρθουν. Είναι από τα λίγα ζώα που ωφελούνται από τις τσιμεντουπόλεις και προσπαθώ να τα ενισχύσω. Σκέψου πως αν είχαν δηλητήριο, θα είχε βουήξει όλη η επιστημονική κοινότητα και τα νέα θα έκαναν το γύρο του κόσμου γρήγορα. Οι επιστήμονες θα ανέλυαν το δηλητήριο, θα έψαχναν από πού προέρχεται και πώς εξελίχθηκε. Θα ήταν το ίδιο συνταρακτικό με την ανακάλυψη δηλητηρίου σε γάτες.
      Δε θα πρέπει να προβάλλουμε τα συναισθήματά μας πάνω στα ζώα. Δυστυχώς υπάρχουν και φανατικοί οικολόγοι που αντιτίθενται στην αιχμαλωσία ζώων χωρίς στέρεες αποδείξεις. Τα περισσότερα ερπετά που μπορεί να βρει κανείς σήμερα στην αιχμαλωσία, και όλα πρακτικά τα πιο κοινά είδη, είναι γεννημένα στην αιχμαλωσία και αναπαράγονται για γενιές στην αιχμαλωσία χωρίς πρόβλημα. Πολλά είδη προσαρμόζονται εύκολα στην αιχμαλωσία και ζουν περισσότερο από ό,τι στη φύση. Όταν ένα ζώο ζει πολλά χρόνια, τρώει κανονικά, αναπαράγεται κανονικά και αρρωσταίνει σπάνια σημαίνει ότι δεν στρεσάρεται και ζει καλά. Τα φίδια δεν είναι άνθρωποι και δεν μοιράζονται τις ίδιες αντιλήψεις με εμάς για την ελευθερία, ούτε φαντάζονται να ζουν σε έναν άπλετο ανοιχτό χώρο κάτω από το φως του ήλιου. Το τελευταίο είναι εφιαλτικό για αυτά, γιατί έτσι είναι εκτεθειμένη στους εχθρούς τους. Τα περισσότερα φίδια και κυρίως τα εδαφόβια χρειάζονται πάνω από όλα ασφάλεια, στενές κρυψώνες για να χώνονται μέσα και ησυχία. Αν βάλεις ένα τέτοιο φίδι σε μεγάλο κλουβί με πολύ ανοιχτό χώρο θα στρεσαριστεί και θα φοβάται να φάει. Θεωρώ πολύ πιο ηθικό να έχεις ένα φίδι ή άλλο μικρό ερπετό του οποίου τις ανάγκες μπορείς να καλύψεις σε μικρό χώρο, παρά για παράδειγμα έναν σκύλο μεγάλης ράτσας σε μικρό διαμέρισμα, που κανονικά πρέπει να τρέχει και να γυμνάζεται σε μεγάλο χώρο.
      Ο τρίγραμμος βόας δεν είναι επικίνδυνος, είναι μόλις 60 εκατοστά και είναι κοντινός συγγενείς με το βόα της άμμου που έχουμε στην Ελλάδα. Έβαλα και το επιστημονικό όνομα για να ψάξεις αν έχεις την απορία. Ούτε ο άλλος βόας που έχεις στο μυαλό σου είναι ιδιαίτερα επικίνδυνος, δεν είχα ποτέ, αλλά ξέρω βόες από άλλους και γενικά είναι ήσυχα φίδια. Μερικά που δεν είναι εξοικειωμένα ή απλώς λόγω χαρακτήρα δαγκώνουν, αλλά γενικά ανέχονται τους ανθρώπους. Αντίθετα κάποιοι μεγαλύτεροι πύθωνες μπορούν να γίνουν επικίνδυνοι και χρειάζονται πιο αυστηρό πρωτόκολλο ασφαλείας. Και πάλι ελάχιστοι άνθρωποι τραυματίζονται ή σκοτώνονται από μεγάλα φίδια, ένας μεγάλος σκύλος ή άλογο είναι πολύ πιο επικίνδυνα στατιστικά μιλώντας. Από το κλουβί δε θα φύγουν αν είναι κατάλληλα φτιαγμένο. Αλλά αυτά δεν απασχολούν εμένα που έχω μικρά ζώα. Εγώ πιστεύω πως δε θα μπορούσα να αναλάβω ένα πολύ μεγάλο και δυνητικά επικίνδυνο φίδι, άλλοι όμως μπορούν να το κάνουν υπεύθυνα και αναγνωρίζω αυτούς τους ανθρώπους.
      Και εγώ πιστεύω ότι ένα ζώο καταλαβαίνει όταν το σέβεσαι και καταλαβαίνει όταν το φοβάσαι, αλλά δε μπορείς να περιμένεις από ένα παιδί να κάθεται ήσυχο γύρω από ένα δυνητικά επικίνδυνο ζώο, για αυτό δε θα το εμπιστευόμουν.
      Και εγώ βάζω πάνω από όλα τον άνθρωπο. Για αυτό δεν είμαι φανατικός οικολόγος, δεν είμαι χορτοφάγος, ούτε χαίρομαι όταν κάποιος άνθρωπος παθαίνει κάτι κακό στη φύση. Ναι, υπάρχουν και περιπτώσεις που άνθρωποι έκαναν βλακίες και λίγο ή πολύ ήθελαν να τα πάθουν, αλλά δε συμφωνώ με αυτούς που ακούνε κάθε περιστατικό ατυχήματος ή επίθεσης ζώου στη φύση και προϋποθέτουν ότι ο άνθρωπος έφταιγε. Δεν προτείνω πισωγύρισμα σε πρωτόγονες εποχές ώστε να σώσουμε τη φύση. Είναι αναπόφευκτο ότι αρκετό από το φυσικό περιβάλλον θα καταστραφεί από τις δραστηριότητές μας, αλλά θα πρέπει να παίρνουμε μέτρα ως είδος ώστε να ελαχιστοποιούμε τη βλάβη που προκαλούμε. Και πραγματικά, στη σύγχρονη εποχή κινδυνεύω πολύ περισσότερο από αντικείμενα που κατασκεύασε ο άνθρωπος ή από άλλους ανθρώπους παρά από οποιοδήποτε φίδι. Για αυτό και τα φίδια είναι στο πάτο της λίστας των πραγμάτων που με ανησυχούν.

      • Δεν είπα σαμιαμήδι ,αλλά μικρή καφέ σαύρα,εμείς τα λέμε «τιλάκια» δεν ξέρω την επιστημονική ονομασία τους,λίγο μεγαλύτερο απ ‘ το σαμιαμήδι.
       Στα χωριά μας τα σαμιαμήδια τα είχαν για καλοτυχία,δεν τα σκότωναν μέσα στο σπίτι.

       • Επειδή σαυράκια λένε συνήθως τα σαμιαμίδια, για αυτό υπέθεσα πως είναι σαμιαμίδι. Μπορεί να ήταν σκίγκος, μια μακρόστενη σαύρα με κοντά πόδια που όταν τρέχει από μακριά μπορεί να μοιάζει με φίδι, και παλιά νόμιζαν πως είναι δηλητηριώδης, ή απλώς μωρό κανονικής σαύρας. Εάν όντως έγινε κάτι κακό, μάλλον μπήκαν δόντια μέσα στο σώμα. Το πιο κοντινό σε πραγματικό γεγονός που μπορώ να σκεφτώ είναι αυτό, αλλιώς δηλητήριο δεν έχουν καθόλου.

 2. Είμαστε φιλοζωικός σύλλογος και φιλοξενούμε στο καταφύγιο αδέσποτους σκύλους με την προοπτική να βρεθούν οικογένειες για να υιοθετηθούν. Το καταφύγιο λειτουργεί τα τελευταία 11 χρόνια και μέχρι τώρα έχουμε δει μερικές φορές φίδια. Το κακό είναι ότι έχουμε βρει δύο ζώα νεκρά και πρησμένα που σημαίνει ότι δηλητηριάστηκαν από φίδι. Μπορείτε να με συμβουλέψετε πώς να απομακρύνουμε τα φίδια που είναι ήδη μέσα στο καταφύγιο κρυμένα σε διάφορα μέρη;; Σημειωτέον ένα από τα «παληκάρια» μας έχει σκοτώσει μέχρι τώρα δύο φίδια αλλά το πρόβλημα είναι και τα νεκρά ζώα και τα νεκρά φίδια τα βρίσκουμε το επόμενο πρωί.

  • Καλησπέρα Βάνα! Δεν είμαι ειδική στα φίδια , οι γνώσεις μου γύρω απο αυτά βασίζονται στο ότι ζω σε χωριό.
   Από μικρή θυμάμαι να αντιμετωπίζονται ως απειλή.Δεν είναι όλα τα φίδια επικίνδυνα και σκοτώνοντας τα διαταράσσεται το οικοσύστημα.Κάθε ζώο έχει το δικό του σημαντικό ρόλο.
   Αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να ζούμε στον ίδιο χώρο ( με τα φίδια )…από μακριά κι αγαπημένοι!

   Αν υπάρχει δυνατότητα φωνάξτε κάποιον ειδικό να τα απομακρύνει.
   Αν όχι εκκενώστε το χώρο από τ’ άλλα ζώα και ρίξτε παντού θειάφι.
   Το θειάφι τα κρατάει μακριά και τα μουδιάζει ,έτσι είναι πιο εύκολο να τα απομακρύνετε.Προσοχή αν είναι οχιές είναι δηλητηριώδεις.
   Αν τα φοβάστε μην πλησιάζετε.

   Αν ο χώρος είναι ανοιχτός δεν νομίζω να επηρεάζει τα σκυλιά,αλλά καλύτερα ρωτήστε έναν κτηνίατρο.
   Εμείς πέρσυ ρίξαμε στο κοτέτσι το οποίο είναι ανοιχτό οι κότες δεν έπαθαν τίποτα.
   Επίσης θα πρέπει να φορέσετε γάντια και μετά να βγάλετε τα ρούχα που φοράτε,μπάνιο κ.λ.π. κ..λ.π. τα γνωστά δηλαδή όσον αφορά ένα φάρμακο .
   Θα πρέπει να μείνει δυο μέρες να δράσει ( το θειάφι).
   Αν μπορείτε μετά πλύνετε το καταφύγιο γιατί μυρίζει.
   Αφού απαλλαγείτε ρίξτε περιμετρικά θειάφι για να μην πλησιάζουν.
   Προχθές είδα μια δεντρογαλιά στον κήπο μου δίπλα απ’ τις κολοκυθιές.Έριξα θειάφι στον διπλανό κήπο ο οποίος είναι ακαλλιέργητος και πνιγμένος στα αγριόχορτα .Το φίδι εξαφανίστηκε.
   Κι ο καλύτερος οικολογικός τρόπος αντιμετώπισης είναι οι γάτες.
   Πάρτε μικρά γατάκια και μεγαλώστε τα στο καταφύγιο,έτσι θα μάθουν να κυνηγούν και να ζουν αρμονικά με τα σκυλιά.
   Ελπίζω να βοήθησα!
   Ρωτήστε κάποιον ειδικό καλύτερα και κτηνίατρο για τη χρήση θειαφιού ,μην πάθουν τίποτα τα ζώα σας και κυνηγάτε εμένα μετά.
   Κι αυτή σας η προσπάθεια είναι αξιομνημόνευτη,το να φροντίζετε αδέσποτα! Συγχαρητήρια!!!

 3. Το θιαφη που λενε δεν κανει τιποτα ..εγω το βρηκα μεσα στην σακουλα απο το θιαφη !!! Τρόπος σιγουρος ραντιστε σε αποσταση ενος μετρου εξω απο το προαυλιο σας καμενα λαδια αυτοκινητου και φιδια τελος !!

  • Τα μουδιαζει το θειαφι και τα διωχνει αν ειναι ενεργο,εμεις ετσι τα διωχνουμε,σεβαστη η αποψη σου και κάθε τρόπος αντιμετώπισης καλό είναι να γράφεται,ευχαριστώ που παραθέτεις την εμπειρία σου!

 4. Γεια σας, σημερα πηγα με τους φιλους μου μια βολτα στιν εξωχη με τα ποδηλατα.
  Σε εναν χοματοδρομο καθως πηγεναμε, ειδαμε ενα φιδι πολυ παραξενο. Το μηκος του ηταν περιπου 30-40 εκατοστα.το κεφαλι του ηταν πολυ χωντρο αλλα η ουρα του ηταν λεπτη. Δλδ οσο πηγενε απο το κεφαλι στιν ουρα το φιδι ηταν και πιο λεπτο. Καναμε την χαζομαρα και περασαμε απο διπλα του, αλλα το φιδι δεν αντεδρασε καθολου. Μηπος ξερετε τι φιδι ειναι και αν ειναι επικηνδυνο?

  • Γεια σου Δημήτρη,δεν είμαι ειδική πάνω στα φίδια,δεν ξέρω τι φίδι ήταν,οι οχιές δεν έχουν μακριά ουρά σαν αυτό που περιγράφεις.
   Μην πλησιάζεις τα φίδια,γιατί δεν ξέρεις ποια είναι επικίνδυνα και ποια όχι.
   Την επόμενη φορά διάλεξε για ποδήλατο,κάπου αλλού που να μην έχει χορτάρια.
   Τα φίδια αποτελούν μέρος του οικοσυστήματος,σε απαλλάσουν από τρωκτικά και κατσαρίδες.
   Μην τα πλησιάζεις όμως,ακόμα κι ένα ακίνδυνο φίδι μπορεί αν είσαι αλλεργικός να σου κάνει σοβαρή ζημιά.
   Ασ’ το να ζήσει στο χώρο του εκτός κι αν έρθει στην αυλή η στο χωράφι σου,τότε φώναξε κάποιον που έχει γνώση πάνω σ’ αυτό.
   Ακόμα κι ένα γατάκι που δε σε ξέρει από το φόβο του μπορεί να σε γρατζουνίσει, πόσο μάλλον τα φίδια,δεν ξέρεις πως θ’ αντιδράσει.
   Μείνε μακριά τους!
   Καλό καλοκαίρι!!!

 5. για τα φιδια,υπαρχει σε γεωπονους φαρμακο που τα διωχνει..ειναι κοματια ξυλου ποτισμενα με λαδι και καπνο…ειναι λιγο ακριβο αλλα κανει δουλεια..ε[πειδη φοβουνται την φωτια(οπως ολα τα ζωα)μυριζουν τον καπνο και φευγουν…εχω στο κτημα μου και ειναι αποτελεσματικο…

 6. σημερα γαυγιζε ο σκυλος μου στην αυλη και βγηκα να δω και κοιταζε ενα φιδι ηταν γυρο στο ενα μετρο ισως και πιο μεγαλο γκριζο και η κοιλια του ηταν σαν πρασινη ξερετε τι ειδος ηταν? ειναι δηλητηριώδες φοβαμαι γτ εχω και το παιδι μου παιζει στην αυλη.

  • Αρετή μου,καλωσήρθες στο blog μου!!!!Χίλια συγγνώμη για την καθυστέρηση,είμαι εκτός σπιτιου και δεν έχω πρόσβαση σε internet.
   Ελπίζω να έκανες κάτι,με μικρό παιδί απαιτείται μεγάλη προσοχή,δεν είμαι ειδική στα φίδια,απλά τα γνωρίζω( κι όχι όλα) γιατί μεγάλωσα στην εξοχή.
   Προσωπικά δεν τα φοβάμαι αλλά αν είναι για τα παιδιά μου,τρέμω.
   Μην αφήνεις την πόρτα του σπιτιού ανοιχτή και παράθυρα χωρίς σίτα.Επίσης τα ξερά χόρτα,τα λουλούδια θέλουν καθάρισμα αν έχεις.
   Ρώτησε κάποιον ειδικό.

   Υπάρχει κι ένα ειδικό σχοινί που το βάζεις περιμετρικά δεν ξέρω αν κάνει δουλειά ,ρώτα στα καταστήματα φυτοφαρμάκων ή σε χρωματοπωλείο.
   Εμείς από τη μέρα που έχουμε γάτα( 4 γάτες,όχι μία) δεν ξαναείδαμε φίδι.
   Καλό καλοκαίρι!!!

 7. pantos egw den exo sinantisei fidi , kanw katharismo oikopedon ktimaton apo ta xorta me mesineza isos apo to thorivo pou kanei to mixanima kai tis doniseis, feygoun; kserei na mou apantisei kapoios an isxei ayto i einai thema xronou na ta sinantisw efxaristw.

Εσείς τι λέτε σχετικά με αυτό;

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s