Πώς φτιάχνουμε ελιές.



Πώς αλατίζουμε ελιές.
Οι ελιές θέλουν μια διαδικασία μέχρι να φτάσουν στο πιάτο.
Για ποικιλία Καλαμών,αφού τις πλύνουμε καλά,τρυπάμε κάθε ελιά με πηρούνι σε δυο μεριές αντικρυστές.
Τις βάζουμε  να ξεπικρίσουν ,αλλάζοντας κάθε μέρα το νερό για 10 μέρες.
Μερικές θα κοκκινίσουν ή θ’ασπρίσουν αν δεν είναι καλά γινωμένες.
Έπειτα τις αλατίζουμε σε στρώσεις και τις αφήνουμε χωρίς νερό για 5-6 μέρες,σουρώνοντας την αρμύρα , τις  ανακατεύουμε κάθε μέρα να διαλυθεί το αλάτι και να πάει παντού,στα 10 κιλά  ελιές 1- 1 1/2 κιλό αλάτι ημίχονδρο.
Τις βάζουμε σε μπωλ να βιδώνει,– και προσθέτουμε νερό να τις καλύπτει.
Αφήνουμε σε σκιερό μέρος για 1 μήνα περίπου.
Δοκιμάζουμε αν έχουν ξεπικρίσει , και προσθέτουμε ξύδι ,νερό και λάδι.Για να τις βγάλουμε από το μπωλ χρησιμοποιούμε σουρωτήρι.
Για οικονομία στο λάδι βγάζετε λίγες κάθε φορά σ ‘ ένα μικρό μπωλ προσθέτοντας λάδι και ξύδι.
Δεν χρειάζονται ψυγείο,διατηρούνται καλά κλεισμένες σε σκιερό μέρος έως 1 μιση χρόνο.
Όσες μένουν ξαναγυρίστε τες στο μπωλ που έχετε τις υπόλοιπες γιατί ζαρώνουν.
Διαλέγετε καθαρές ελιές,χωρίς σημάδια δηλ.δήγματα δάκου.
Η ποικιλία Χονδροελιάς ωριμάζει  γρηγορότερα.

Advertisements

9 comments on “Πώς φτιάχνουμε ελιές.

  1. Καλησπερα ,οταν ειχαν ξεπρικισει οι ελιες τις εβαλα για 5 μερες σε θαλασσινο νερο εριξα μαραθο κλωναρι, θυμαρι ,ριγανη φρεσκια, 3 κτγ ξυνο εγιναν φανταστικες παντα για τσακιστες . θα δοκιμασω και χαρακωτες με θαλασσινο νερο.

  2. Σωστά, μπορούμε και να μην τις τρυπήσουμε όμως, ειδικά αν θέλουμε να τις καταναλώσουμε αργότερα.

    • Καλησπέρα Πηνελόπη,όχιιι,αν δεν τις τρυπήσουμε δεν ξεπικρίζουν,όσο τις έχουμε μόνο με νερό ή με αλάτι,το νερό κοκκινίζει ένδειξη ότι ξεπικρίζουν,η ποικιλία που αναφέρομαι είναι Καλαμών,για τις άλλες δεν ξέρω πώς τις κάνουν.

Εσείς τι λέτε σχετικά με αυτό;

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s