Ευλογημένος τούτος ο καρπός,το μάζεμα της ελιάς.


Αυτή την εποχή γίνεται το μάζεμα της ελιάς.Ημερομηνία ορόσημο η μέρα του Αγ.Δημητρίου,από την επομένη ξεκινάει το μάζεμα,το μάζεμα της ελιάς.

«Ωρες καλές»…ακούγεται σε κάθε λιοστάσι που ξεκινάει την πρώτη μέρα.

Κι  ο κάμπος του Ξηρομέρου ζωντανεύει ξανά.

Όλοι βρίσκονται στα λιοστάσια του από το Λουτράκι ,τη Βόνιτσα,ως το Μύτικα και το Θιάκι (Ιθάκη) με τα απαραίτητα εργαλεία,ελαιόπανα ,τελάρα,σε ελιές για λάδι οι παραδοσιακοί λούροι -μακρύ ξύλο ευλύγιστο συνήθως από παλιούρι-ενώ η τεχνολογία σιγά -σιγά τους αντικαθιστά  με ράβδους τινάγματος.

Κι η δουλειά ξεκινά,με απεριόριστη υπομονή ,το σώμα σε εγρήγορση κάτω από το ζεστό ήλιο του Νοεμβρίου,μέσα στα κρύα  του Δεκέμβρη και την παγωνιά του Γενάρη.

Ο χρόνος και ο καιρός τα μόνα αφεντικά του αγρότη,πιέζουν για γρήγορο μάζεμα.

Η ποικιλία Καλαμών-ελιές για εμπόριο- μαζεύεται διαλεχτή μία-μία για να μην πληγωθεί ο καρπός και να μαζευτεί μόνο η ώριμη ,η μαύρη ελιά.Η πράσινη μένει για το δεύτερο χέρι ώσπου κι αυτή να ωριμάσει.

Θέλει υπομονή  και δύναμη,με τις βαριές σκάλες στον ώμο σαν «Σταυρός» σε «Γολγοθά»,μόνο που αυτός ο «Γολγοθάς» αποφέρει κέρδος,κρατά ακόμα το Ξηρόμερο ζωντανό, μακριά από τα προβλήματα της καθημερινότητας,η μόνη έννοια σου πια να μαζευτούν οι ελιές ,να μην τις ρίξει η κακοκαιρία ή τις ζαρώσει.

Σε κάθε λιοστάσι σε κάθε ελαιώνα οι ελιές καμαρωτές στέκουν η μια δίπλα στη άλλη.

Και περήφανες  που άντεξαν στους ανέμους του Μαγιού καταφέρνοντας να δέσουν καρπό κι αργότερα να τον κρατήσουν,περιμένουν τον ιδιοκτήτη τους να δώσουν τον ευλογημένο τούτο καρπό που ακόμα κι αν χαλάσει πάνε για λάδι ,το κίτρινο χρυσάφι.

Έχεις τη εντύπωση ότι μερικές ρίζες σε βοηθούν να τις μαζέψεις πιο εύκολα ,ανοίγουν τα κλαδιά σαν αγκαλιά  και γενναιόδωρα σου προσφέρουν τον καρπό τους κι άλλες σαν να μη θέλουν να τον αποχωριστούν που με τόσο κόπο ,τόσο πεισματικά αντιστάθηκαν στα ξαφνικά μπουρίνια.

Κι εσύ ανάμεσα τους νιώθεις έντονα την φιλοξενία τους που σε απαλλάσει από τη μαυρίλα των ημερών,ο νους δραπετεύει,αφήνοντας τον ήλιο να ζεσταίνει τη ψυχή σου…

Ανεβαίνοντας ψηλά στην κορυφή του δέντρου ή της σκάλας θαρρείς πως γίνεσαι ένα με τα κλαδιά της που αγγίζουν τον ουρανό.

Ως τη δύση του ήλιου…τότε η εργασία σταματά για την επόμενη μέρα…με το κορμί διαλυμένο,κάνεις απολογισμό της κούρασης σου,του μόχθου σου που ισοδυναμεί  με ψίχουλα σε σχέση με λίγα χρόνια πιο πριν.

Κι αυτόν τον μόχθο εκμεταλλεύονται οι έμποροι με τις χαμηλές τιμές ,το κράτος με τη φορολογία και ο ΕΛΓΑ με τις κρατήσεις για μελλοντικές αποζημιώσεις που στο τέλος παίρνουν αυτοί που έχουν τις γνωριμίες.

Η τιμή του λαδιού,η τιμή της ελιάς έχει πέσει σημαντικά κι όταν οι αγρότες κατέβαιναν στους δρόμους ,οι υπόλοιποι δυσανασχετούσαν κι έβριζαν που τους εμπόδιζαν  να περάσουν το διήμερο τους μακριά από την πόλη (τώρα όμως που κι αυτοί ζημιώνονται );

Λίγοι νέοι ασχολούνται με το μάζεμα της ελιάς,παραχωρώντας αυτή  τη δουλειά στους μετανάστες ενώ οι ίδιοι αράζουν στα καφενεία(έτσι όμως δεν έχεις κέρδος αλλά ζημία).

Η ελιά ανέκαθεν ήταν ελληνικό προϊόν πλέκοντας με τα φύλλα της το στεφάνι που στολίζει την κώμη της Ελλάδας,με λίγη φροντίδα με λίγη αγάπη ,πότισμα στους ζεστούς μήνες του καλοκαιριού,κλάδεμα το Μάρτιο,καθάρισμα από τα τα βάτα και ράντισμα για το δάκο,η ελιά γενναιόδωρα αν δεν σου αποφέρει καλά εισοδήματα σίγουρα θα σου εξασφαλίσει το λάδι της χρονιάς σου…λάδι αγνό…

Οι ρίζες της ελιάς κυριολεκτικά απλώνονται στα βάθη της ελληνικής Ιστορίας!

Advertisements
By Ξηρομερίτισσα Posted in AΡΘΡΑ

Εσείς τι λέτε σχετικά με αυτό;

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s