Γαλακτομπούρεκο με χειροποίητο φύλλο.


image

image

Μια άλλη συνταγή για γαλακτομπούρεκο με αγνά υλικά. Είναι το ίδιο νόστιμο. Υλικά: Για τα φύλλα ( 7 μεγάλα): 1 1/2 μέτρια φλυτζάνια τσαγιού χλιαρό νερό. 1 1/2 κοφτά κουτ.γλυκού αλάτι ψιλό 1 1/2 κουταλιά σούπας ελαιόλαδο Αλεύρι όσο πάρει. Για τη γέμιση: 1600 γρ.γάλα πρόβειο ή αγελαδινό πλήρες 8 κουταλιές κοφτές αλεύρι για όλες τις χρήσεις 8 κουταλιές κοφτές κρέμα βανίλια Γιώτης 1 1/2 φλυτζάνι τσαγιού ζάχαρη 8 αυγά 1 γεμάτη κουταλιά σούπας βούτυρο Ή 2 κουτ.σ.ελαιόλαδο 1 γεμάτο κουτ.γλ.μπέικιν πάουντερ. Για το σιρόπι: 4 ποτήρια νερό 3 ποτήρια ζάχαρη Λίγη φλούδα λεμόνι Για την επάλειψη: 1/2 φλυτζάνι ελαιόλαδο και 1/2 φλυτζάνι τσ.βούτυρο λιωμένο (τα αναμειγνύουμε). Εκτέλεση: Ετοιμάζουμε τα φύλλα. Ρίχνουμε το νερό,αλάτι λάδι,ανακατεύουμε και προσθέτουμε το αλεύρι σιγά σιγά ώσπου να μην κολλάει στα χέρια. Χωρίζουμε σε 7 μπαλάκια. Σκεπάζουμε με βαμβακερή πετσέτα. Βάζουμε στο μπλέντερ περίπου 400 γρ.γάλα ,το αλεύρι ,την κρέμα Γιώτης και χτυπάμε να διαλυθούν καλά. Βάζουμε το υπόλοιπο γάλα,τη ζάχαρη και το αλάτι και όταν ζεσταθεί προσθέτουμε το μείγμα με το αλεύρι. Ανακατεύουμε συνέχεια,ώσπου να πήξει ( θα κάνει φουσκάλες). Ρίχνουμε το βούτυρο,ανακατεύουμε να πάει παντού και σκεπάζουμε με μεμβράνη κατευθείαν στην επιφάνεια της κρέμας. Αρχίζουμε ν’ ανοίγουμε ένα – ένα τα φύλλα σε αλευρωμένη επιφάνεια ( αν κολλάει ανοίγοντας το πασπαλίζουμε με αλεύρι).Βουτυρώνουμε το ταψί και στρώνουμε το πρώτο. Κάνουμε την ίδια διαδικασία με τα άλλα δυο,βουτυρώνοντας ελαφρά ανάμεσα με πινέλο για να φύγει το περίσσιο αλεύρι. Ανοίγουμε και τα υπόλοιπα και τοποθετούμε πάνω από τα άλλα χωρίς να βουτυρώνουμε ανάμεσα( τα βάζουμε πάνω από τ’ άλλα για εξοικονόμηση χώρου). Παίρνουμε το αποπάνω φύλλο με τον πλάστη και το τοποθετούμε στην αλευρωμένη επιφάνεια. Βουτυρώνουμε και στρώνουμε τα υπόλοιπα ( πάνω από αυτό),βουτυρώνοντας ανάμεσα. Βάζουμε το φούρνο να προθερμανθεί στους 250 με αέρα. Ρίχνουμε το μπέικιν στην κρέμα και τα αυγά καλά χτυπημένα. Ανακατεύουμε καλά κι αδειάζουμε το μείγμα ,στο ταψί. Τυλίγουμε τα φύλλα στον πλάστη και σκεπάζουμε. Κόβουμε το περίσσευμα ( με τον πλάστη) και λαδώνουμε την επιφάνεια. Βουτάμε το πινέλο 2-3 φορές στο νερό και περνάμε από πάνω το φύλλο. Ψήνουμε για μισή ώρα κι αναποδογυρνάμε την πίτα- γλυκό. Ψήνουμε για άλλη μισή ώρα. Για αναποδογύρισμα χρειάζεται ταψί- γύρισμα. Αν δεν έχετε ψήστε για 1 ώρα συνεχόμενα στους 210 . Ετοιμάζουμε το σιρόπι βράζοντας όλα τα υλικά μαζί. Βγάλτε το γλυκό και αφήστε ένα τέταρτο ξεσκέπαστη να κρυώσει. Σιροπιάστε,αφήστε 10 λεπτά να τραβήξει και κόβετε σε κομμάτια. ( χλιαρό σιρόπι- χλιαρό γλυκό). Σερβίρετε. ( με πρόβειο γάλα η γεύση είναι θεϊκή).

Advertisements

Εσείς τι λέτε σχετικά με αυτό;

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s