Ένα ψωμί …για χάμπουργκερ! Ατομικά ψωμάκια.


Αυτό το ψωμί είναι διαφορετικό
(μάλλον πολυτελείας θα έλεγα).
Είναι ζυμωτό,εύκολο και σε μικρότερα μπαλάκια ιδανικό για χάμπουργκερ.
Δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από το αγοραστό.
Γίνονται μαλακά και το ελαιόλαδο τους δίνει βελούδινη υφή.
Η γεύση του είναι καλύτερη.
Συνοδεύουν τέλεια και το φαγητό.
Το παραδοσιακό ζυμωτό θα βρείτε στο το πιο γλυκό ψωμί.

Υλικά:

2 κουτ.γλυκού μαγιά νωπή
5 κουτ.γλυκού αλάτι ψιλό.
4 κούπες νερό ( η μια καυτό οι υπόλοιπες χλιαρό)
1 κούπα γάλα συμπυκνωμένο
1/2 κούπα ελαιόλαδο
1 αυγό
2 κουτ.γλυκού ζάχαρη
Αλεύρι για όλες τις χρήσεις ( όσο πάρει)

Εκτέλεση:

Διαλύουμε καλά τη μαγιά με 1 κουτ.γλ.ζάχαρη σε ζεστό νερό ( περίπου 1/2 κούπα).
Αφήνουμε να φουσκώσει  δυο ώρες  ( ή τουλάχιστον 10 λεπτά) και έπειτα ζυμώνουμε:
Σε μέτρια λεκάνη ρίχνουμε το  λάδι ,το αλάτι ,τη μια κούπα βραστό νερό κι ανακατεύουμε.
Έπειτα ρίχνουμε το υπόλοιπο νερό ( χλιαρό) ,τη μαγιά και το χτυπημένο αυγό.
Προσθέτουμε σιγά- σιγά το αλεύρι και ζυμώνουμε ώσπου να μην κολλάει η ζύμη και να πλάθεται.

image

Σκεπάζουμε τη λεκάνη με μεμβράνη κι από πάνω μια φλις κουβερτούλα.
Αφού διπλασιαστεί σε όγκο πλάθουμε σε μπαλάκια.
Για χάμπουργκερ θα πλάσετε  περίπου 32 ( εδώ έφτιαξα 16).
Τοποθετούμε σε λαδωμένο ταψί,λαδώνουμε με πινέλο τις ενώσεις  και τα σκεπάζουμε με βαμβακερή ( καθαρή) πετσέτα.

Αφήνουμε περίπου 1 ώρα κι αφού φουσκώσουν ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 230 βαθμούς για 15 λεπτά κι άλλα 45 στους 200.
Αν κάνετε 32 μπαλάκια θα χρειαστείτε δυο ταψιά και περίπου 20 λεπτά – μισή ώρα  για το ψήσιμο.
Θα το καταλάβετε όταν ξεκολλάνε μεταξύ τους,θα ανοίξουν στις ενώσεις.

image

Βγάζουμε από το φούρνο ,περνάμε την πάνω κόρα με βρεγμένο πινέλο και τα τυλίγουμε με τραπεζομάντηλο.

image

Από πάνω  (απο το τραπεζομάντηλο)  βάζουμε δυο φύλλα μεμβράνη και σκεπάζουμε  με ελαφριά κουβερτούλα ή τετράδιπλο μεγάλο τραπεζομάντηλο.

image

image

image

Η φωτό είναι νύχτα τραβηγμένες και χάνουν ,σύντομα θα τις ανανεώσω.

Advertisements

Εσείς τι λέτε σχετικά με αυτό;

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s