Για το τσουρέκι .
Υλικά: αλεύρι για όλες τις χρήσεις οσο παρει.
3 φακελακια μαγιά
1 ποτηρι βουτυρο βιταμ η μαργαρινη η καλαμποκελαιο
1,1/4 ποτηρι ζαχαρη
1 ποτηρι γαλα
3 αυγα
2 κουτ.γλ.μαχλέπι τριμμένο
1/4 κ.γ μαστίχα κοπανισμένη
1 κ.γ αλάτι
Ταψί 34 εκ.βαθύ
Για το σιρόπι
900γρ ζάχαρη
1 λιτρο νερό
Φλουδα 1/4 λεμονιου κομμενο
Για την κρεμα
1 ,5 λιτρο + 15 κουτ.σουπας ανθος αραβοσίτου βανίλια Γιώτης+ 10 κουτ.σ.ζαχαρη
1 αυγο
2 κουτ σ.μαργαρίνη
1.κουτ.γλυκού κοφτό αλάτι
2 βανίλιες.
Σαντιγύ
2 φακελάκια σαντιγί Garni+
350 γρ.γαλα
Εκτέλεση:
Σε ένα μπολ βάζουμε τη μαγιά με 100 ml χλιαρό νερό,1 κουτ.γλ ζάχαρη και λίγο αλεύρι να γινει χυλός.
Βαζουμε τη μαγια ,το αλεύρι και τα αυγά στο φούρνο στους 40 βαθμους για 1 ώρα.
Αφήνουμε τη μαγιά να φουσκώσει .
Ετοιμάζουμε το σιρόπι.
Βάζουμε το γάλα και τη ζάχαρη σε μικρή κατσαρόλα να βράσουν.
Λιώνουμε το βουτυρο η λάδι να κάψει.
Τα αυγά τα σπάμε σε ένα πιάτο.
Σε λεκάνη βάζουμε το γάλα,τι αλάτι,τα μυρωδικά κ σιγά σιγά το αλεύρι.
Αφού γινει μια μπάλα προσθέτουμε το ζεστό λάδι διπλωνοντας οχι ζυμώνοντας ώσπου να απορροφηθει.
Ψήνουμε στον αέρα,στους 160 βαθμούς για 30-45 λεπτά.
Βγάζουμε απο το φούρνο και αναποδογυρίζουμε το γλυκό σε μια σχαρα να κρυώσει.Μόλις κρυώσει λιγο το βάζουμε ξανά στο ταψί.
Σιροπιάζουμε σιγα σιγα αφου το έχουμε τρυπήσει παντού.
Σε κατσαρόλα βάζουμε το μισό γάλα ,το άλλο μισό σε μπωλ του ενος κιλού ρίχνουμε το άνθος αραβοσίτου βανίλια και ανακατεύουμε να διαλυθεί.
Ρίχνουμε στο ζεστό γάλα μαζί με τη ζάχαρη και το αλάτι,ανακατεύοντας συνέχεια ώσπου να πήξει.
Βγάζουμε απο τη φωτιά κ ρίχνουμε τη μαργαρίνη και τις βανίλιες ανακατεύουμε καλά.
Μόλις κρυωσει λίγο προσθέτουμε το χτυπημένο αυγό.
Σκεπάζουμε με μεμβράνη την επιφάνεια της κρέμας.
Χτυπάμε τη σαντιγύ κ τη βάζουμε στο ψυγείο.
Συναρμολογούμε το γλυκό αφού κρυώσει ,γαρνίρουμε με φυστίκι Αιγίνης και το βάζουμε στο ψυγείο.


Παράθεμα: ΞΗΡΟΜΕΡΙΤΙΣΣΑ: Σπιτικό Εκμέκ πολίτικο. - ΞηρόμεροNews