28η Οκτωβρίου !


28η Οκτωβρίου
Η επέτειος του » Όχι».
Ο πόλεμος εξαπλώθηκε σε όλη τη γη και σε λίγους μήνες γκρέμισε ό,τι δημιούργησε ο πολιτισμός αφήνοντας πίσω αθώα θύματα ,ισοπεδωμένες πόλεις και χωριά ,στάχτη και συντρίμια!Τόσο που η κόλαση φάνταζε παράδεισος μπροστά σε όλη αυτή την ανεκδιήγητη φρίκη !
Και φτώχεια…αβάσταχτη φτώχεια που  έφερε πείνα κι
αποτελείωσε όσους είχαν επιβιώσει  από τους  βομβαρδισμούς !

Κι ήρθε κι η σειρά της Ελλάδας  να χορέψει σ’ αυτά τα βαριά   βήματα σε έναν  φρικαλέο ανατριαστικό σκοπό με ουρλιαχτά και κραυγές !
Αγρότες,δάσκαλοι,ζωγράφοι ,οικογενειάρχες κι αμούστακα παιδιά στην πρώτη γραμμή !!!
Για το καλό της πατρίδας !
Λένε οτι είμασταν το πέρασμα για να πάνε νότια.Όμως, αυτή η μικρή χώρα,αντιστάθηκε τόσο που κανείς δεν το περίμενε.Για άλλη μια φορά απέδειξε πως το πείσμα κι η θέληση γεννούν δύναμη και θάρρος που  φέρνουν τη νίκη !
Οι Έλληνες ενωμένοι, γίνονται θεοί!
Όπως τους αρμόζει !!

Κι Έλληνας λογιέσαι όταν είσαι ελεύθερος !!!
Πόσους ανώνυμους ήρωες άφησε πίσω αυτή η αιματηρή αναμέτρηση;
Πόσων τα ονόματα γνωρίζουμε;Πόσα ονόματα χαράχτηκαν στη μνήμη μας όπως αυτά από  το έπος του ‘ 21;
Γνωστά αυτά που χαράχτηκαν σε κάποια  μαρμάρινη πλάκα στα Καλάβρυτα,στο Κομμένο, και σε άλλα χωριά που έκαψαν οι Γερμανοί.Τα υπόλοιπα ονόματα πεσόντων  τα θυμόμαστε ;

Αυτά  που θέλω να γράψω είναι πολλά …δεν έχω χώρο όμως…
Γι αυτό λοιπόν.
-Δόξα και τιμή, σ’ αυτούς τους τρελούς Έλληνες  που κοίταξαν κατάματα το Θάνατο  κι όρμησαν καταπάνω του με τόση λύσσα,τόση μανία που και ο ίδιος φοβήθηκε και πήγε σ’ άλλα ευκολότερα λημέρια  !!!
Που χωρίς δεύτερη σκέψη πήραν το τουφέκι και μια χλαίνη κι ανέβηκαν στα χιονισμενα βουνά διαβαίνοντας  μπαλκάνια   για να πολεμήσουν τον εχθρό ! Κι εχθρός τους ήταν και  η ατέλειωτη βαρυχειμωνιά και το αβάσταχτο  αναθεματισμένο κρύο .
-Δόξα και τιμή σ’ αυτούς που θάφτηκαν αβοήθητοι  στα χιόνια,σ’ αυτούς που γύρισαν πίσω ακρωτηριασμένοι ,σ’ αυτούς που κουβάλησαν στους ώμους τους για χιλιόμετρα τους  σακατεμένους ,που  τα μάτια τους είδαν τις φρικαλεότητες του πολέμου προσπαθώντας να  τις ξεχάσουν και να συνεχίσουν την ήσυχη ζωή τους !Κι άντεξαν  και την πείνα για να δουν αργότερα τα αδέρφια τους να αλληλοσκοτώνονται και την ελευθερία, για την οποία πολέμησαν,  να κουρελιάζεται.
Να βλέπουν την πατρίδα να κόβεται και να μοιράζεται λες και είναι   τράπουλα !
-Δόξα και τιμή σ’  αυτούς που ξεψύχησαν  γονατίζοντας μπροστά  στη σημαία τιμώντας την κι ασπάζοντάς την σαν μάνα ,σαν ιερό λάβαρο !
-Δόξα και τιμή σ’αυτούς που πίστευαν στα ιδανικά που έβαψαν με το αίμα τους αυτό το χώμα όταν ομοαίματοι τους ,τους «έδιναν στεγνά » ως πράξη εκδίκησης στον εχθρό και τους οδηγούσαν στο εκτελεστικό απόσμασμα .»Έλληνες» που δεν πολέμησαν ποτέ ,αλλά πήραν περισσότερα  και καρπώθηκαν δόξα που δεν τους άξιζε κλέβοντας την από τους ήρωες !
-Δόξα και τιμή σ’ αυτούς που παρ’ όλο που έτρεμε το φυλλοκάρδι τους βρήκαν τη δύναμη ν’ αστισταθούν.Και  γύρισαν για να συνεχίσουν την ήσυχη ζωή τους ,να κάνουν σχέδια για το αύριο.
Για ένα ελεύθερο αύριο !!!

-Δόξα και τιμή στις γυναίκες του μετώπου  ,σ’ αυτές που πήραν ενεργά μέρος στην Αντίσταση με τόση πίστη και τόσο πάθος !!!
Σε εκείνες τις γυναίκες που κουβαλούσαν όπλα,σ’ αυτές που έμειναν πίσω να δουλεύουν για δυο  να βλέπουν να καίγεται το σπίτι  τους και το σιτάρι που μ’ αυτό  θα ‘βγαζαν το χειμώνα  , να περιμένουν τον γυρισμό των στρατιωτών κάνοντας προσευχές και τάματα  στην Παναγιά  . Πολλοί δε γύρισαν…Κι έπλεκαν μάλλινες φανέλες και κάλτσες  προσπαθώντας να ζεστάνουν τους άντρες,τα παιδιά τους που κάποιοι αποφάσισαν οτι για το καλό της πατρίδας πρέπει να είναι στην πρώτη γραμμή !!!
-Δόξα και τιμή στα παιδιά,στα ορφανά στους ανήμπορους ηλικιωμένους που πάσχιζαν να αντέξουν τη πείνα και τη φτώχεια ,βλέποντας το κορμί να παραδίδεται στις τόσες κακουχίες !

Για ένα ελεύθερο αυριο !!!
Δόξα και τιμή στους ήρωες του έπους του ‘ 40!
Γιατί ήρωας γίνεσαι όταν θυσιάζεις τη ζωή σου για τους άλλους,δίνεις το αίμα σου για την πατρίδα !!!
Ήρωας είσαι όταν είσαι Έλληνας !!!

Αιωνία τους η μνήμη !!!

By Ξηρομερίτισσα Posted in AΡΘΡΑ

Εσείς τι λέτε σχετικά με αυτό;

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s