Oχιά… διμούτσουνη !!!


Η οχιά είναι το πιο επικίνδυνο φίδι της Ελλάδας.

Το μόνο ύπουλο φίδι,που στήνει…καρτέρι …παραμονεύοντας το θύμα του.

Επιτίθεται χωρίς να το πειράξεις (περισσότερα για την οχιά σε άλλο άρθρο).

Όλοι έχουμε ακούσει φράσεις   όπως » οχιά να σε φάει» και «οχιά… διμούτσουνη «.

Παλιότερα αυτή η φράση έδινε κι έπαιρνε στο Ξηρόμερο.

Ήταν η απάντηση…αντίλαλος, σε ένα κατηγορηματικό όχι.

Σε μια πεισματική άρνηση για κάτι που ζητούνταν από τον πρώτο …ομιλητή.

Συνήθως,λέγεται πάνω στα νεύρα κάποιου,με έντονο θυμό.

Αναρωτήθηκα… υπάρχει όντως οχιά διμούτσουνη;

Οι…παλιοί μας λένε οτι έχουν δεί οχιά με δύο κεφάλια,αλλά το δεύτερο κεφάλι ήταν στο άλλο άκρο του σώματος -δεν είχε ουρά- κι όχι δίπλα.

Αυτές οι οχιές μάλλον ήταν ακίνδυνες ,γιατί δεν είχαν την ικανότητα να κινούνται γρήγορα και τα δύο κεφάλια, της δημιουργούν ..συγχυση και…ασυννενοησία .

Για να γίνεται αυτό λογικά πρέπει να είναι άρτια,δηλ. να έχει δυο…εγκεφάλους,οι οποίοι δίνουν  και οι δύο εντολές στο κοινό σώμα.

Επομένως  όταν ο πρώτος  δίνει εντολές για αριστερά και ο δεύτερος για δεξιά το δικέφαλο φίδι,μένει στην ίδια θέση ή αργεί πολύ να πάει στον προορισμό του.

Επίσης αυτά τα φίδια δε ζούν για πολύ  καιρό.

Εσείς…έχετε δεί οχιά …με δυο κεφάλια;

Οι φωτό είναι από το blog osiguros.blogspot και από το funta.gr.

11 comments on “Oχιά… διμούτσουνη !!!

  1. Η οχιά κυνηγάει με καρτέρι όπως και πολλά άλλα ζώα, από αράχνες έως γάτες. Κανείς δεν τα λέει ύπουλα τα άλλα. Η οχιά δε μπορεί να είναι συνειδητά ύπουλη, όπως κανένα ζώο δε μπορεί να είναι συνειδητά καλό ή κακό. Είναι γενικά ένα αργοκίνητο φίδι που έχει ως κύρια προστασία το καμουφλάζ και το δηλητήριο. Αν βρίσκεται κοντά σε κρυψώνα και μπορεί να φύγει, θα φύγει όταν αντιληφθεί άνθρωπο. Αλλιώς θα προσπαθήσει να μείνει ακίνητη αν γίνει αντιληπτή για να ξεφύγει, βασιζόμενη στο καμουφλάζ της. Θυμήσου τα περισσότερα ζώα δεν έχουν τόσο καλή όραση όπως ο άνθρωπος, άρα μπορεί να την αγνοήσουν εντελώς. Αν απειληθεί σοβαρά, θα κουλουριαστεί, θα συρίσει δυνατά και θα κάνει αισθητή την παρουσία της. Μόνο στον έσχατο κίνδυνο θα δαγκώσει. Ενδέχεται πάλι να μη βάλει καθόλου δηλητήριο, γιατί είναι πολύτιμο για το κυνήγι και προσπαθεί να μην το ξοδεύει άσκοπα αν γίνεται. Η οχιά δε δαγκώνει χωρίς να την πειράξεις, και δεν ξέρω από πού πήρες αυτήν την πληροφορία. Γενικά όταν βλέπεις την οχιά, είσαι ασφαλής. Μπορείς να καθίσεις ακόμα και δίπλα της, και αν δεν κάνεις απειλητικές κινήσεις δε θα σε πειράξει. Αν και συνήθως μόλις την πλησιάζεις φεύγει. Αλλά για να είσαι σίγουρος, μπορείς να απέχεις 1,2 μέτρο από αυτήν περίπου και τότε είσαι ασφαλής. Η ακτίνα εκτίναξης μιας οχιάς είναι λίγο μεγαλύτερη από το μισό του σωματικού της μήκους, γύρω στα 60 εκατοστά. Η οχιά δε θα έρθει προς το μέρος σου για να σε πειράξει έτσι κι αλλιώς.
    Δεν είσαι τόσο ασφαλής αν και μόνο αν δεν βλέπεις την οχιά. Μπορεί να δαγκωθείς αν βάλεις το χέρι σου απότομα σε μία τρύπα που έχει οχιά και δεν το ξέρεις, κάτω από χόρτα, άχυρα, αν πατήσεις μέσα σε τρύπα που έχει οχιά, π.χ. περπατάς πάνω σε ξύλα, ένα ξύλο σπάει και από κάτω έχει οχιά, κλπ. Η οχιά μπορεί να μείνει ακίνητη ή μερικές φορές να αντιδράσει σπασμωδικά από την ξαφνική απειλή χωρίς να προλάβει να προειδοποιήσει και έτσι να δαγκώσει. Τέτοιες περιπτώσεις είναι ατυχήματα, όπως κάθε άλλο ατύχημα που συμβαίνει στη ζωή μας. Δεν είναι αποτέλεσμα της κακίας κανενός ζώου ή κάτι τέτοιο. Μπορούμε να τα προλάβουμε χρησιμοποιώντας φακό αν μπορούμε, ή καλύτερα κάνοντας τον χώρο λιγότερο φιλικό στις οχιές ώστε να μην πλησιάζουν. Και πάλι ένα ποσοστό θα μείνει, όπου ο άνθρωπος δε θα μπορεί να προβλέψει την οχιά. Γενικά όμως τα ατυχήματα δεν είναι το μεγαλύτερο μέρος των δαγκωμάτων φιδιών. Μεγάλο ποσοστό είναι περιπτώσεις όπου άνθρωποι δαγκώνονται, όταν προσπαθούν να σκοτώσουν το φίδι. Σε μια μελέτη που είχε γίνει στην Αμερική για παράδειγμα, το 40% των δαγκωμάτων φιδιών γίνεται υπό την επίρροια αλκοόλ, όπου κάποιος προσπάθησε να πιάσει ή να σκοτώσει το φίδι υπερεκτιμώντας τον κίνδυνο ή απλώς για να δείξει μαγκιά. Μόνο το 20% είναι πραγματικά ατυχήματα.
    Την φράση «οχιά διμούτσουνη» την ξέρω, αλλά ως τώρα την θεωρούσα μεταφορική. Οχιά διμούτσουνη δεν υπάρχει, και ακόμα περισσότερο όπως την περιγράφουν, με ένα πλήρες κεφάλι στο πίσω μέρος. Το κοινότερο είδος οχιάς στην Ελλάδα, η κερασφόρος οχιάς (Vipera ammodytes), έχει συχνά άλλο χρώμα στην ουρά και αυτό ίσως από μακριά να ξεχωρίζει αρκετά και κάποιος από το φόβο του να το κάνει κεφάλι. Είναι γνωστό ότι ο πολύς φόβος αλλάζει τη μορφή των αντικειμένων, για παράδειγμα κάποιος μπορεί να δει το φίδι μεγαλύτερο από ό,τι είναι και υπάρχει και η γνωστή μελέτη που έδειξε ότι οι ένας άνθρωπος που οπλοφορεί φαίνεται ψηλότερος και απειλητικότερος παρά όταν ο ίδιος άνθρωπος δεν έχει όπλο. Φίδια με δύο κεφάλια γεννιούνται σπάνια από δύο έμβρυα, αλλά συνήθως για να ζήσουν έχουν τα κεφάλια στην ίδια κατεύθυνση και ενώνονται στο μπροστινό μέρος της σπονδυλικής στήλης. Δεν ξέρω για κανένα τέτοιο φίδι να ζει στη φύση, πόσο μάλιστα μέχρι την ενηλικίωση. Τα περισσότερα ζουν στην αιχμαλωσία. Τα πιο πολλά πεθαίνουν μικρά, αλλά μερικά μπορούν να ζήσουν κανονικά. Κάθε κεφάλι έχει δικό του εγκέφαλο και λειτουργεί αυτόνομα, δηλαδή μπορεί να μαλώσουν για το φαγητό. Αν είναι οχιές με μυτερά δόντια σίγουρα θα τρυπηθούν και μπορεί να αλληλοσκοτωθούν.
    Από την άλλη υπάρχει και ο βόας της άμμου ή έρυκας ή τόπακας (Eryx jaculus). Είναι ο μόνος βόας της Ελλάδας και της Ευρώπης. Είναι κοινό είδος, αλά είναι δυσεύρετος, γιατί ζει θαμμένος μέσα στο χώμα. Έτσι μπορεί να ζεις σε περιοχή με αυτούς και να μην τον αντιληφθείς ποτέ. Γύρω στα 80 εκατοστά, κοντόχοντρος και αργός, αλλά η ομοιότητές του με την οχιά σταματάνε εκεί. Είναι κυλινδρικός, το κεφάλι του είναι μικρό και στρογγυλεμένο και το χρώμα του είναι διαφορετικό από της οχιάς. Η ουρά του είναι επίσης κοντή και στρογγυλεμένη, και μοιάζει πολύ με το κεφάλι. Έτσι όταν αυτό το φίδι απειλείται και δε μπορεί να σκάψει στο χώμα, δείχνει την ουρά του στους εχθρούς για να σωθεί, για αυτό και πολλοί βόες της άμμου έχουν δαγκωμένη ουρά. Είναι εντελώς ακίνδυνο φίδι και δεν προσπαθεί καν να απειλήσει όταν το πλησιάσεις. Μήπως αυτή είναι η διμούτσουνη οχιά;

    • Bolco ,αν σου πω οτι έχω δει τέτοιο φίδι πριν δυο χρόνια θα το πιστέψεις;Είναι αργό,πάει σαν κοιμισμένο προφανώς γιατί έχει δυο εγκεφάλους,ειχε κανονικά κεφάλια και στις δύο άκρες,με μικρό σώμα.
      Αυτά σίγουρα δεν επιβιώνουν γιατί δεν μπορούν να αμυνθούν όπως τα άλλα.
      Ευχαριστώ για τις πληροφορίες που παραθέτεις.
      Το άρθρο που διαβάζεις είναι παλιό.
      Να σε ρωτήσω κάτι;Υπάρχουν δυο φίδια στιν κήπο μου με κοντό κεφάλι σαν κομμένο και χρώμα πράσινο ενώ το υπόλοιπο είναι καφέ.
      Τι φίδι είναι γνωρίζεις;Πρώτη φορά έχω δει σαν αυτά τα δυο.
      Είναι περίπου 1 μέτρο και χοντρό.

      • Σίγουρα είχε δύο κεφάλια, ή απλώς ήταν δύο φίδια που ζευγάρωναν ή μάλωναν; Τι εννοείς κεφάλι σαν κομμένο; Μήπως είναι οχιές; Οι χιές είναι χοντρές, έχουν τριγωνικό έντονα κεφάλι και κάθετες κόρες ματιών. Μερικές φορές μπορεί να , έχουν λίγο πράσινο, συνήθως στην ουρά.

        • Σίγουρα είχε δυο κεφάλια το ειδα σε χωματόδρομο σαν ναρκωμένο ήταν.
          Όχι δεν είναι οχιά θα προσπαθήσω να το βγάλω φωτο,δε φεύγουν γυροφέρνουν στον κήπο .

          • Κανένας βόας της άμμου θα ήταν, με ουρά που μοιάζει πολύ με το κεφάλι. Αυτά τα φίδια είναι αργά και ουσιαστικά έξω από τα νερά τους όταν είναι στην επιφάνεια του χώματος. Νιώθουν ασφαλή μόνο μέσα στο χώμα ή κάτω από αντικείμενα. Έχουν δυνατούς μυς για να σπρώχνουν μέσα στο χώμα και να σφίγγουν τα θηράματά τους, αλλά δεν είναι φτιαγμένοι για ευκινησία και ταχύτητα. Πόσο μεγάλο ήταν;

              • Επίσης πολλά δικέφαλα φίδια είναι σκουληκόφιδα (Xerotyphlops vermicularis), επίσης υπογειόβια με ουρά που μοιάζει με κεφάλι. Είναι τυφλά και έχουν κυλινδρικό σώμα σαν σκουλήκι, για αυτό δυσκολεύονται να κινηθούν πολύ στην ξηρά. Ψάξε φωτογραφία από αυτά τα δύο είδη για να δεις αν ταιριάζουν.

  2. Υπαρχει οχια με δυο κεφαλια εχω δει οταν ημουν μικρη και μαλιστα την σκωτωσε ο πατερας μου το ενα κεφαλι ηταν μπροστα και το αλλο πισω πηγαινε και με το ενα και με το αλλο. ειναι επικυνδινη πολυ…..

Εσείς τι λέτε σχετικά με αυτό;