Υλικά
5 μερίδες
1200 γρ,κρέας χοιρινό ντόπιο
200 gr. τραχανά
1 κρεμμύδι μέτριο
1 σκελίδα σκόρδο(προαιρετικά)
1 κοφτή κουταλιά,σούπας πελτέ ντομάτας,διπλής συμπυκνώσεως
1 κουταλιά σούπας αλάτι
ημίχονδρο(κανονίστε το αλάτι,ανάλογα με το πόσο αλατισμένος ο τραχανάς.
Πιπέρι ,μισό κουταλάκι του γλυκού.
Μισή ντομάτα,αλεσμένη στο μπλέντερ
Εκτέλεση
Πλένουμε καλά το κρέας και το κόβουμε σε κομμάτια.
Αν θέλετε ,δυνατή γεύση,το σωτάρετε,ελαφρά,σε αντικολλητικό τηγάνι .
Έπειτα,σωτάρετε το κρεμμύδι,ώσπου να μαραθεί,προσθέστε τον πελτέ και την ντομάτα.
Βάζετε όλα τα υλικά,να βράσουν με νερό,3 δάχτυλα πιο πάνω από το κρέας.
Αν είναι από μεγάλο σφάγιο,βράζουμε για μισή με μία ώρα,ανάλογα την χύτρα.
Όταν βράσει το κρέας,το βγάζετε με τρυπητή και προσθέτετε τον τραχανά,αφού βράζει το νερο- ζωμός.
Αν το νερό έχει σωθεί,προσθέστε κι αλλο.
Πέντε λεπτά πριν βράσει,προσθέστε ξανά το κρέας.
Ανακατεύετε συχνά,γιατί ο τραχανάς,κολλάει.
Όταν βράσει θα έχει πήξει λίγο.
Πριν το σβήσετε πρέπει να έχει νερό,να μην είναι πηχτός ο τραχανάς,γιατί μετά πήζει κι άλλο.
Πρέπει να είναι σαν αραιός χυλός.
Μπορείτε ,αν βιάζεστε,να βάλετε το κρέας,με το νερό,να το ξαφρίσετε και τα υπόλοιπα,όλα μαζί,χωρίς σωτάρισμα( ο τραχανάς στο τέλος).
Ιαν.
15
2012