Η λαγάνα είναι το ψωμί της Καθαράς Δευτέρας.
Υλικά
Για 3 μέτριες λαγάνες.
2 1/2 κούπες ζεστό νερό
2 1/2 κουτ.γλυκού μαγιά ξερή ή περίπου 20 γρ.μαγιά νωπή
1/4 κούπας λάδι
2 κουτ.σούπας ζάχαρη
1/4 κούπας σουσάμι
αλεύρι όσο πάρει,περίπου 1 1/2 κιλό
3 κουτ.γλυκού αλάτι ψιλό
Εκτέλεση
Διαλύουμε τη μαγιά με ένα κουτ.γλυκού ζάχαρη σε μισή κούπα ζεστό νερό (36 βαθμών),,προσθέτουμε λίγο αλεύρι,να γίνει ένας πηχτός χυλός και αφήνουμε να φουσκώσει.
Σε λεκάνη ,διαλύουμε το αλάτι στο υπόλοιπο ζεστό νερό,προσθέτουμε το ζεστό νερό.
Διαλύουμε το αλάτι,ρίχνουμε λιγο αλεύρι,έπειτα την διαλυμένη μαγιά ,το λάδι και προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι.
Ζυμώνουμε,ωσπου να πετύχουμε μια εύπλαστη ζύμη ,να μην κολλάει.
Χωρίζουμε σε 3 μπαλάκια και αφήνουμε να φουσκώσει.
Ανοίγουμε με τον πλάστη , σε χοντρό φύλλο το κάθε μπαλάκι και τοποθετούμε σε μεγάλο λαδωμένο ταψί 2-3 λαγάνες.
Αφήνουμε να διπλασιαστεί και πρίν φουρνίσουμε πατάμε τις λαγάνες με πηρούνι παντού να ξεφουσκώσουν,κάνοντας τρύπες.Πασπαλίζουμε με σουσάμι,βρέχοντας λίγο για να κολλήσει.
Ψήνουμε,για20- 30 λεπτά περίπου,οταν τις βγάζουμε απο το ταψί,πρεπει να είναι ελαφριές.