Εντελβάις…το λουλούδι των ερωτευμένων.


Το εντελβάις είναι ένα λουλούδι ,μοιάζει με ασημένιο αστεράκι  που φυτρώνει στις Άλπεις,σε γκρεμούς σε απρόσιτες περιοχές.Η ονομασία του είναι γερμανική από τις λέξεις edel =ευγενές  και weiss=λευκό.Η επιστημονική του ονομασία προέρχεται από ελληνικές λέξεις Leontopodium alpinum(λεοντοπόδιον το αλπικόν).

Θεωρείται το λουλούδι των ερωτευμένων.Αν κάποιος κατάφερνε  να φέρει στην αγαπημένη του ένα τέτοιο λουλουδι με κίνδυνο της ζωής του,αποδεικνύει το μέγεθος της αγάπης του(!!!!).

Δεν είναι ελληνικό αλλά μου άρεσε η ιστορία ,ο μύθος που πλέχτηκε γύρω από αυτό.

Ο μύθος είναι ελβετικός και το εντελβάις θεωρείται ανεπίσημα  το εθνικό τους λουλούδι.Είναι γνωστό και ως αστεράκι των Άλπεων.

Ο Μύθος.

Στις πάντα χιονισμένες  πλαγιές των Άλπεων ,κάποτε υπήρχε ένα τεράστιο  λευκό παλάτι.Μέσα σ’αυτό κατοικούσε η Βασίλισσα του Χιονιού…,Μια πανέμορφη σχεδόν διάφανη ύπαρξη που την φύλαγαν τα ξωτικά.

Την  απερίγραπτη εξωτερική  ομορφιά της,συνόδευε η ασπλαχνία της …

Η καρδιά της ήταν παγωμένη,ποτέ μέχρι τότε δεν είχε δείξει οίκτο σε όμορφα παληκάρια που σκαρφάλωναν τα βράχια για να τη δούν,με αποτέλεσμα να γκρεμοτσακίζονται.Αν κάποιος κατάφερνε ν΄ανέβει τα ξωτικά τον γκρέμιζαν προστατεύοντας έτσι την όμορφη βασίλισσα.

Εκείνη στη θέα των παληκαριών που έπεφταν έμενε εντελώς ασυγκίνητη.

Ώσπου μια μέρα ,ένα πανέμορφο παληκάρι,κατάφερε κι ανέβηκε από τους απότομους γκρεμούς,στην ψηλότερη κορυφή.

Στάθηκε και αντίκρυσε το λευκό παλάτι.

Για καλή του τύχη εκείνη την ώρα έβγαινε και η βασίλισσα.Επιτέλους την είδε!Τ α κατάφερε!Η ομορφιά της ήταν τόση που του έκοψε την ανάσα,πάγωσαν τα πόδια του.

Εκείνη τον αντιλήφθηκε,τον πλησίασε  και τον κοίταξε στα μάτια.Ο νέος έμεινε να την κοιτάζει γεμάτος θαυμασμό σαν μαγεμένος.

Τα ξωτικά όμως τον ξύπνησαν απότομα και στο τέλος τον έριξαν στο γκρεμό.

Το όμορφο παληκάρι,το μοναδικό που είδε την βασίλισσα -όπως και κείνη δεν είχε δει ποτέ άνθρωπο από τόσο κοντά-δεν έπεσε στο κενό αλλά η πτώση του σταμάτησε μερικά βράχια πιο κάτω από την κορυφή.Η βασίλισσα του χιονιού πλησίασε και είδε τον νέο να ξεψυχάει.

Για πρώτη φορά στη ζωή της μίσησε τα ξωτικά και δάκρυσε βλέποντας τον νέο να πεθαίνει.Πόση λύπη ένιωθε…φυλακισμένη από τα ξωτικά και την παράξενη μοίρα της.

Τα δάκρυα της έπεσαν στα χιόνια…κι έτσι βγήκαν τα πρώτα εντελβάις..(μου θυμίζει πολύ το μύθο της Αφροδίτης και του Άδωνι).

Από τότε η Βασίλισσα του Χιονιού,το λευκό παλάτι και τα ξωτικά..εξαφανίστηκαν.

Υπάρχει κι άλλος ένας μύθος γύρω από το εντελβάις.Λένε,οτι το άστρο που οδηγούσε στους τρεις Μάγους,διαλύθηκε κι έπεσε στη γη ως πεφταστέρια.Από αυτά γεννήθηκαν τα εντελβάις.

Εκτός από τις Άλπεις ,εντελβάις υπάρχουν και στην Ασία όπου προϋπήρχαν κι από κει μεταφέρθηκαν στην Ευρώπη.

Σήμερα δυο είδη υπάρχουν στην Ευρώπη και τείνει να εξαφανιστεί  εξαιτίας των κλιματικών αλλαγών.

Γι αυτό καλλιεργείται στη Νέα Ζηλανδία ,για τη διάσωση του είδους.

Το λουλούδι των ερωτευμένων…το αστέρι των Άλπεων,όπως κι  άλλα είδη κινδυνεύει να εξαφανιστεί λόγω της ανθρώπινης παρέμβασης στη φύση.

Πηγή:Βικυπαίδεια.

Μόνο οι «εκλεκτοί «μπορούν ν’άγγίξουν το εντελβάις.

(εκλεκτοί=καλοί ορειβάτες).

By Ξηρομερίτισσα Posted in AΡΘΡΑ

Εσείς τι λέτε σχετικά με αυτό;

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s