Τσουρέκια με αγνά υλικά.


Μια πρόβα για τσουρέκια αφού σε λίγες μέρες πλησιάζει το Πάσχα. Έτσι έφτιαξα ανεπίσημα τσουρέκια με λάδι αντί για βούτυρο , γλυκάνισο και αλεύρι για όλες τις χρήσεις.
Χρειάστηκε περισσότερη ζάχαρη. Τα υλικά αγνά ( λάδι και αυγά παραγωγής μας).
Η διαδικασία ίδια και το αποτέλεσμα σαν τα άλλα σχεδόν.

Υλικά:

3 κιλά περίπου αλεύρι για όλες τις χρήσεις

200 γρ.μαγιά νωπή
1 κούπα βραστό γάλα
1 κούπα ζεστό νερό
1 κουτ.γλ.αλάτι ψιλό
4 κούπες ζάχαρη
1 κουτ.σούπας γλυκάνισο
ή 1 κουτ.γλυκού.κακουλέ + 1 κουτ.γλυκού μαστίχα αλεσμένη.
10 αυγά
1 κούπα ελαιόλαδο

Πως το κάνουμε:

Βάζουμε τη μαγιά στο ζεστό νερό μαζί μ’ ένα κουτ.γλυκού ζάχαρη κι έξι περίπου κουταλιές σούπας αλεύρι κι αφήνουμε να φουσκώσει. Βάζουμε τ’ αυγά στο φούρνο στους 25 βαθμούς και το αλεύρι στους 50. Ζεσταίνουμε το λάδι. Σε μια λεκάνη ρίχνουμε τη ζάχαρη και το βραστό γάλα. Έπειτα ρίχνουμε τ’ αυγά και τα σπάμε με το χέρι. Ανακατεύουμε,ρίχνουμε τη μαγιά,το αλάτι,το γλυκάνισο και σιγά- σιγά το αλεύρι,ώστε να μην κολλάει. Τέλος ρίχνουμε το ζεστό λάδι,διπλώνοντας,όχι ζυμώνοντας για να κάνει » σχοινιά» το τσουρέκι. Σκεπάζουμε με μεμβράνη κι αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο. Όταν «γίνουν» πλάθουμε,λαδώνουμε ένα μεγάλο ταψί. Εγώ έπλασα τη μισή ζύμη κι έπειτα από μισή ώρα την υπόλοιπη. Τα μισά τα έκανα πλεξίδες τ άλλα μισά σαν μεγάλα κουλουράκια ( λόγω έλλειψης χρόνου). Πριν φουρνίσουμε περνάμε την επιφάνεια με κρόκο διαλυμένο σε μια κουταλιά νερό. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 35 λεπτά περίπου. Σκεπάζουμε με βαμβακερή πετσέτα και τυλίγουμε με ναϋλον σακούλα. Τσουρέκια αγνά,νόστιμα κι υγιεινά!!! Το Πάσχα φτιάχνω τη συνταγή που θ

image

α βρείτε στο:Τσουρέκια ( 8 πλεξίδες)

image

image

image

image

2 comments on “Τσουρέκια με αγνά υλικά.

  1. Μου αρέσει που ο κάθε τόπος έχει τα ήθη και έθιμα του…και καλό είναι να μην χάνουνται..το ξέρω από το πατέρα μου ότι το πασχαλινό έθιμο στην Ελλάδα ειναι το τσουρέκι, ποτέ όμως δεν φάγαμε, δεν μας αρέσουν , δοκίμασα μια φορά και δε μου άρεσε .. το πασχαλινό έθιμο στην Κϋπρο είναι οι φλαούνες…
    αν θέλεις ένα ταξίδι σε παραδοσιακές γεύσεις κόπιασε στο φτωχικό μου
    Καλημέρα και καλή Κυριακή

Εσείς τι λέτε σχετικά με αυτό;